Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąki bezglutenowe

( ilość produktów: 8 )

Mąki naturalnie bezglutenowe

Tradycyjne mąki pszenne, żytnie i orkiszowe są źródłem glutenu. To białka roślinne, które dla wielu osób znajdują się na liście produktów „zakazanych”. Mamy jednak dobrą informację dla alergików – klasyczną mąkę możesz zastąpić taką, która jest bezpieczna dla Twojego układu pokarmowego. Nie musisz rezygnować z ulubionych potraw, nawet jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej. Gdy mąka dla bezglutenowców znajdzie się w Twojej kuchni, przygotowywanie posiłków znów będzie przyjemnością.

Mąki bezglutenowe – najpopularniejsze rodzaje

Naturalnie bezglutenowe mąki są źródłem wielu składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, że nie zawierają glutenu, mogą być stosowane przez osoby uczulone na ten składnik. Coraz chętniej sięgają po nie także miłośnicy zdrowego odżywiania. Włącz do diety mąkę bezglutenową, aby wyeliminować przewlekłe bóle brzucha, biegunki i zaparcia spowodowane nietolerancją pokarmową.

Czym zastąpić klasyczną mąkę pszenną?

Postaw na mąkę gryczaną o dużej zawartości błonnika lub niskotłuszczową mąkę ryżową o niskim indeksie glikemicznym. Chętnie stosowanymi zamiennikami są także mąki owsiane, kokosowe i migdałowe. W sklepie Ale-Młyn znajdziesz także doskonale znaną w polskiej kuchni mąkę ziemniaczaną oraz nieco bardziej egzotyczne, ale zyskujące na popularności, mąki z tapioki (manioku) i mąki konopne.

Czy mąka bezglutenowa nadaje się do wypieków?

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw! Mąka bezglutenowa do wypieków świetnie nadaje się do pizzy, na pierogi, na chleb i do naleśników. Stosunkowo mało klejącą mąkę ryżową można łączyć z tłustszymi mąkami bezglutenowymi, np. konopną czy migdałową, a także tradycyjnymi mąkami zawierającymi białka roślinne. To propozycja dla osób, które chcą ograniczyć gluten w diecie, ale nie muszą całkowicie z niego rezygnować.

Mąki bezglutenowe w sklepie internetowym zero waste – kupuj z zaufanego źródła

Mąka bezglutenowa na chleb, do pizzy lub na pierogi w sklepie internetowym Ale-Młyn jest dostępna na wagę. Cena produktów wynika m.in. z dostępności niektórych surowców, takich jak kokos, migdały czy maniok. To naturalne, że jest droższa niż produkty wytwarzane z lokalnych surowców. Oferujemy mąki o gramaturze 200, 500, 1000 lub 2000g. Prowadzisz wegańską restaurację lub cukiernię? Zamów mąkę pszenną w dużych opakowaniach (10 lub 25kg) w duchu less waste lub zero waste.

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 250 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-08
Polecam ! :)
2024-01-11
Zakupiony towar ok, transakcja przebiegła szybko i sprawnie
pixel