Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jaka mąka na pierogi?
Pierogi to jeden z ulubionych przysmaków kuchni polskiej. Jak przyrządzić to danie, by smak, trwałość i konsystencja spełniały nasze największe oczekiwania? Oto złote zasady, którymi warto się kierować, by samodzielnie zrobić perfekcyjne ciasto na pierogi!
Czytaj więcej
Jaka mąka na keto?
Planujesz przejść na dietę ketogeniczną? Na pewno już wiesz, że wymaga ona wprowadzenia ważnych zmian w jadłospisie. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy nieco zmodyfikować ich skład. Dziś podpowiadamy, jak przygotowywać posiłki mączne w duchu keto!
Czytaj więcej
Mąka pszenna – właściwości i zalety
Mąka pszenna jest jednym z podstawowych składników w kuchniach na całym świecie. Stanowi fundament wielu potraw, od chleba, po ciasta i makarony. Jej wszechstronność i powszechność sprawiły, że jest nieodłącznym elementem diety człowieka od wieków. Mimo to, nie każdy z nas może spożywać produkty z jasnej mąki pszennej. Wyjaśniamy, kiedy jest ona korzystna dla zdrowia, kiedy zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, a w jakich sytuacjach wprowadzić jeszcze inne zamienniki.
Czytaj więcej
Mąka orkiszowa – właściwości i zalety
Mąka orkiszowa, pozyskiwana z odmiany pszenicy zwanej orkiszem (Triticum spelta), zdobywa coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Jest to cenny składnik o unikalnych właściwościach, które wpływają zarówno na smak potraw, jak i na zdrowie konsumentów. W tym artykule przyjrzymy się zaletom mąki orkiszowej, jej właściwościom zdrowotnym oraz indeksowi glikemicznemu.
Czytaj więcej
Mąka migdałowa – właściwości i zalety
Mąka migdałowa to wyjątkowy produkt, który może przyczynić się do zdrowszej diety. Bogactwo składników odżywczych i niski indeks glikemiczny, czynią ją atrakcyjnym wyborem dla osób, które pragną łączyć smak z korzyściami dla zdrowia. Może być doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, zwłaszcza dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy wysoki poziom cholesterolu. Warto jednak wprowadzić ją do diety również wówczas, gdy chcemy zapobiegać problemom zdrowotnym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom i zaletom mąki migdałowej.
Czytaj więcej
Jak przechowywać mąkę? 5 błędów, które popełniasz
Właściwe przechowywanie mąki ma ogromne znaczenie dla utrzymania jej jakości, a także smaku potraw. Często pomijamy jednak ten aspekt i popełniamy pewne błędy, które mogą sprawić, że produkt w krótkim czasie będzie się nadawał do wyrzucenia. W tym artykule wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać mąkę w domu.
Czytaj więcej
Naleśniki z mąką pełnoziarnistą – 5 błędów, które popełniasz
Jeśli jeszcze nie przyrządzałeś naleśników z mąki pełnoziarnistej, to musisz wiedzieć, że warto wprowadzić je do diety. Mąka z całego ziarna posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Zdarza się jednak, że mimo najlepszych chęci zdrowsze naleśniki nie wychodzą – są za twarde, rozpadają się, nie smakują tak, jak powinny. Podpowiadamy jak w prosty sposób uniknąć tych błędów.
Czytaj więcej
Do czego użyć mąki pełnoziarnistej? 6 najpopularniejszych zastosowań
Mąka pełnoziarnista, znana również jako mąka z pełnego przemiału, to produkt spożywczy otrzymywany z całości ziarna zboża, który zachowuje wszystkie jego składniki odżywcze i błonnik. Ze względu na swoje właściwości staje się coraz popularniejsza w kuchni. Jej wszechstronne zastosowanie sprawia, że może być wykorzystywana w różnych rodzajach potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. 
 
Czytaj więcej
Jak powstaje mąka? Poznaj proces produkcji mąki
Mąka jest jednym z najważniejszych składników w diecie ludzkiej. Stanowi podstawę dla wielu dań, wypieków i potraw na całym świecie. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje? Proces produkcji mąki jest długotrwały i skomplikowany, ale warto poznać jego tajniki.
Czytaj więcej
10 najchętniej wybieranych mąk bezglutenowych
Skąd popularność mąki bezglutenowej? Sięgają po nią osoby z celiakią, ale także te, u których spożycie glutenu powoduje łagodniejsze dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bez względu na to, czy chorujemy, czy też nie, mąka bezglutenowa jest zdrową i korzystną alternatywą dla tradycyjnej mąki. Warto zapoznać się z jej właściwościami.
Czytaj więcej
Zaufane Opinie IdoSell
4.86 / 5.00 196 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-09-11
Sprawnie, dobrze i tak ma być !
2023-08-23
Przesyłka szybko dostarczona

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel