Strączki
Ciecierzyca, soczewica, fasola – kolorowy wybór strączków
Strączki to roślinny zamiennik białka występującego w mięsie. Coraz częściej strączki pojawiają się w naszej diecie, ze względu na coraz większa popularność dań na bazie tych warzyw. Hummus z ciecierzycy, potrawki na bazie różnych kolorów soczewicy, czy dania z użyciem fasoli różnego rodzaju. Jedni używają ich od święta, inni nie wyobrażają sobie tygodnia bez roślinnego białka zawartego w strączkach. W sklepie ze zdrową żywnością ALE MŁYN znajdziesz szeroki wybór soczewicy, fasoli oraz ziarna ciecierzycy – wszystkie dostępne z kilku rozmiarach opakowań.
Strączki na wagę – suche nasiona roślin strączkowych w kuchni
Nasiona roślin strączkowych mają wiele zastosowań kulinarnych. Większość z nich wymaga wcześniejszego namoczenia przed gotowaniem, ale są też takie, które możesz gotować bezpośrednio bez uprzedniego czekania na pochłonięcie odpowiedniej ilości wody. Strączki możemy podzielić na 3 grupy:
- Ciecierzycę
- Soczewicę (żółtą, czerwoną, brązową, zieloną i czarną)
- Fasole (krajowe – białe, czerwone oraz importowane, np. czarna)
- Groch (połówki lub w całości)
Białko roślinne w strączkach – zdrowie czy trend?
Strączki to niewątpliwie skarbnica roślinnego białka, które jest prawie tak samo wartościowe, jak to zawarte w mięsie. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej to podstawowy składnik w kuchni. Wybierając ciecierzycę na wagę możesz przygotować hummus, który idealne pasuje z orientalnymi przyprawami i świeżo pokrojonymi warzywami. Kupując groch na wagę przygotujesz staropolską grochówkę lub kapustę z grochem – masz do wyboru groch łuskany połówki, który gotuje się znacznie szybciej lub groch cały, który dzięki swojej łupince zachowa swój kształt i nie rozgotuje się w potrawie. Zwolennicy soczewicy na wagę mogą korzystać z aż 5 kolorów. Mogą wybrać najpopularniejsze kolory – soczewicę czerwoną lub soczewicę zieloną, dla ciekawych innych smaków polecamy soczewicę czarną zwaną również belugą, która jest coraz częściej poszukiwana wśród klientów i trend na nią regularnie rośnie.
Gotowanie nasion strączkowych
Sposób przygotowania roślin strączkowych różni się między sobą w zależności od tego, na co się zdecydujemy. Wszystkie metody przygotowania opracowaliśmy w opisie każdego z oferowanych produktów. Sprawdź, jak ugotować fasolę, soczewicę lub ciecierzycę. Robisz grochówkę? Sprawdź kiedy dodać do zupy groch, aby się nie rozgotował.
Zakupy z duchem zero waste i less waste
Wybierając strączki w sklepie internetowym ALE MŁYN przyczyniacie się również do ochrony Planety. Nasze strączki na wagę pakujemy w papierowe torebki ograniczając tym samym zużycie plastiku, co doskonale wpisuje się w trend less waste. Zachęcamy Was tym samym do przechowywania strączków we własnych pojemnikach. Ograniczanie kupowania produktów w plastikowych opakowaniach przyczynia się do ochrony natury, co w obecnych czasach jest nam coraz bardziej potrzebne. Wyboru strączków na wagę możesz dokonać wśród kilku rozmiarów opakowań w zależności od Twoich aktualnych potrzeb.