Kasze
Kasze na wagę
Polskie pola obfitują w różne gatunki zboża. Produkuje się z nich przede wszystkim różnego rodzaju mąki, płatki, a także kasze. To właśnie kasze królują na wielu rodzinnych stołach, z powodzeniem zastępując ziemniaki lub ryż. Każdy rodzaj kaszy jest inny, ma swój smak i nadaje się go czegoś innego. Kasze to głównie węglowodany, uzupełniają one tym samym nasz posiłek dając dużo energii. Szeroki wybór kasz znajdziesz w internetowym sklepie ze zdrową żywnością ALE MŁYN. Ulubione rodzaje kasz w przystępnych cenach przy zachowaniu najwyższej jakości możesz kupić z kilku rozmiarach opakowań, w zależności od Twoich potrzeb. Jeśli prowadzisz restauracje, catering – zgłoś się do nas, aby otrzymać wycenę większej ilości kasz i hurtową cenę kaszy.
Rodzaje kasz
Kasze na wagę dostępne w naszym sklepie online pochodzą z różnych zbóż polskich, jak również zagranicznych. W naszym asortymencie znajdziesz tradycyjną kaszę gryczaną prażoną oraz białą (naturalną), kaszę jaglaną, jęczmienną pęczak, bulgur, kuskus, owsianą czy komosę ryżową, popularnie zwaną quinoa. Wybór pozostawiamy Tobie!
Kasza na wagę, czy kasza w torebkach – co wybrać?
Wydaje się, że różnica pomiędzy kaszą kupioną w plastikowych woreczkach, a tą kupowaną na wagę nie istnieje. Jednak jak kilka różnic pomiędzy obiema formami, w jakich dostępne są kasze na sklepowych półkach. Kasza w torebkach to rozwiązanie wygodne, bez przypalenia garnka i z łatwym dozowaniem odpowiedniej ilości kaszy na porcję? Ale czy jest ono rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem? Okazuje się, że do zagotowania zimnej wody z umieszczonymi w niej woreczkami z kaszą potrzebujemy więcej czasu, niż ma to w przypadku kaszy gotowanej luzem. Dodatkowo woreczki potrzebują również większej ilości wody. Biorąc te 2 czynniki pod uwagę, śmiało możemy dołożyć jeszcze jeden, jakim jest zużycie energii. Warto pamiętać, że kasza w torebkach jest zdecydowanie droższa od kaszy na wagę online. Plastik z jakich wykonane są torebki do gotowania kaszy zawierają BPA, który pod wpływem wysokiej temperatury gotowania przedostaje się do wody i kaszy, co wpływa niekorzystnie na nasz organizm.
Zalety kaszy na wagę:
- Oszczędzamy energię – prąd lub gaz, ponieważ kasza ugotuje się szybciej
- Zachowujemy większą ilość składników odżywczych, ponieważ podczas gotowania w mniejszej ilości wody zachowamy więcej wartości odżywczych kaszy
- Możesz umyć (opłukać) kaszę przed gotowaniem
- Oszczędność czasu – kasza na wagę szybciej zagotuje wodę w garnku niż kasza paczkowana
- Kasza na wagę jest tańsza – oszczędzasz pieniądze
- Nie zawiera szkodliwych cząsteczek BPA
Kasza na wagę online – na co zwrócić uwagę przy wyborze
Dobrej jakości kasza to klucz do dobrego smaku całego dnia. Sprawdź ceny kasz jakie proponujemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością i wybierz rozmiar opakowania dopasowany do Twoich potrzeb. Kupuj kasze na wagę online, które są zapakowane w papierowe torebki. Eliminuj zbędne opakowania plastikowe, które w przypadku kaszy nie są niezbędne. Chroń planetę drobnymi czynami, żyjąc w duchu less waste. Jeśli potrzebujesz wyceny na większą ilość kaszy – zwróć się do nas telefonicznie lub mailowo, z pewnością znajdziemy wspólną biznesową ścieżkę!
Less i zero waste
Nadprodukcja śmieci to jeden z największych problemów naszej planety. Nie chcemy w tym uczestniczyć, dlatego nasze produkty sprzedajemy zapakowane w sposób ekologiczny. Tym samym zachęcamy naszych klientów to organizacji kuchni w duchu zero waste. Jest to najprostszy sposób, aby na co dzień zacząć żyć w duchu zero waste.
Rodzaje kasz - charakterystyka różnych typów kasz
Rodzaj kaszy | Pochodzenie ziarna | Wygląd kaszy | Smak kaszy | Zastosowania | Czy zawiera gluten? | Indeks glikemiczny | Średni czas gotowania - ile gotować? |
gryczana biała | gryka | kremowa | delikatny smak gryki | pieczywo, mięso, farsze | NIE | niski (50) | 10-15 minut |
gryczana prażona | gryka | ciemnobrązowa | mocny orzechowy | gulasze, mięso, sosy, kotlety | NIE | niski (50) | 10-15 minut |
pęczak | jęczmień | jasnoszara, lekko żółta | lekko słodki | zupy, gulasze, gołąbki, sosy | TAK | niski (25) | 20 minut |
jaglana | proso | żółte ziarna z ciemniejszą kropką | orzechowy delikatnie gorzkawy | zamiennik ziemniaków, ryżu, dodatek do mięsa, zup, kotletów, deserów owocowych | NIE | wysoki (70) | do 20 minut |
bulgur | pszenica durum | kremowo-żółty | lekko orzechowy | do sałatek, pilaw, tabouleh | TAK | niski (45) | 10-12 minut |
kuskus | pszenica durum | jasnożółta, drobna | słodki | na słodko z owocami lub na słono z mięsem i warzywami | TAK | średni (60) | zalać wrzątkiem, nie gotować |
quinoa | komosa ryżowa | w zależności od odmiany biała, czerwona lub czarna | delikatny, słodki, czerwona i czarna specyficzna bardziej orzechowa | zamiennik ziemniaków, ryżu, o zup, gulaszy, sałatek | NIE | niski (35) | 12-15 minut |
owsiana | owies | beżowa barwa, przypominająca ryż | łagodny orzechowy smak | zupy mleczne, desery, zagęstnik | NIE | niski (45) | 20-30 minut |
manna | pszenica | biała | lekko słodki | do mleka, ciastek, placków, zupy, pulpetów, jako zagęstnik | TAK | średni (60) | 5 minut |