Co przygotować na grilla ze znajomymi?
Rozpoczęcie sezonu grillowego tu wydarzenie, na które wielu z nas czeka przez całą jesień i zimę. Przyjemność płynącą z ucztowania na świeżym powietrzu w doborowym towarzystwie trudno porównać z tradycyjnym obiadem spożywanym w salonie lub kuchni. Ogranizujesz grila z przyjaciółmi i szukasz pomysłów na to, co wrzucić na ruszt, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie? Oto pomysły od Ale Młyn. W naszym sklepie przygotowaliśmy dla Ciebie specjaliną ofertę grillową:
Wybierz motyw przewodni grilla i zaplanuj dodatki
Na spotkaniach przy grillu bezsprzecznie królują produkty mięsne. Do najchętniej spożywanych artykułów należą kiełbasa, kaszanka, karkówka, boczek oraz szaszłyki. Aby nadać im wyjątkowy smak i aromat, warto nieco poeksperymentować z dodatkami. Jeśli Twoi znajomi są otwarci na nowe smaki, takie spotkanie to znacznie lepsza okazja to szaleństw, niż np. grill z teściami.
Do mięs można sporządzić wyśmienite marynaty, sosy i dressingi, które sprawią, że smakują doskonale. Możecie umówić się na grilla tematycznego, np. w stylu tex-mex albo greckim. Dzięki temu będzie wam łatwiej wybrać konkretne mieszanki przypraw i wymyślić co przygotować jako dodatki (o których piszemy niżej).
Pamiętajcie tylko, że zalewę należy przygotować dzień wcześniej i marynować mięso co najmniej kilka godzin. Następnego dnia wystarczy już tylko rozpalić grilla i rozpocząć ucztę.
Najlepsze marynaty do karkówki z grilla
Najlepsze marynaty to takie, które będą smakowały Tobie i Twoim gościom. Zapytaj znajomych o ich preferencje, np. o tolerowany stopień ostrości lub przyprawy, których nieakceptują. Jeśli każdy ma inne zdanie, przygotuj kilka różnorodnych marynat.
Spróbuj zaserwować kawałki karkówki z musztardą Dijon lub miodową. Marynatę do grillowanego mięsa uzupełnij oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, 2-3 roztarte ząbki czosnku oraz przyprawy, takie jak tymianek, majeranek i oregano. Doskonałym dodatkiem zamiast soli jest odrobina sosu sojowego. Dobrze komponuje się z przygotowaną marynatą.
Możesz też wykorzystać gotowy sos bbq, który nada karkówce ciekawy aromat. Doskonale uzupełnia inne ulubione danie główne, czyli grillowane żeberka. Świetna propozycja to także dodatek mielonej słodkiej papryki i odrobiny ostrej papryki. Mięso należy marynować co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed położeniem go na ruszt odczekaj trochę, by się nieco ogrzało. Następnie grilluj z każdej strony aż do zrumienienia.
A jak to wygląda u nas? W końcu kartówka jest punktem obowiązkowym na naszym grillu. Na ostatniego grilla ze znajomymi przygotowaliśmy karkówkę marynowaną na słodko i drugą - na ostro.
Jak zamarynować kurczaka z grilla - bezpieczny wybór na grillowane mięso
Drób z grilla to ulubione danie nie tylko dzieci, ale też osób o wrażliwym żołądku i odchudzających się. Piersi kurczaka, udka i tzw. pałki są delikatnym mięsem z niewielką ilością tłuszczu. Z drugiej strony łatwo się przesuszają w czasie obróbki termicznej. Aby temu zapobiec i uzyskać soczyste mięso, należy kawałki kurczaka zamarynować dzień wcześniej. By złagodzić ostry smak musztardy, możesz dodać kilka łyżeczek ketchupu. Mniejsze kawałki dania z drobiu wystarczy zostawić w pysznej marynacie na kilka godzin.
Grillowane warzywa – pomysł na pyszne dania z grilla
Udana uczta grillowa nie może odbyć się bez dodatku warzyw. Grillowane warzywa charakteryzują się wyjątkowym aromatem. Cebula, słodka papryka lub cukinia nabierają ciekawego smaku po obróbce termicznej na grillu. Warto też spróbować opiekanej marchewki, pietruszki lub pasternaku. Warzywa korzeniowe pieczone na grillu zyskują wyjątkową słodycz. Po zdjęciu z grilla możesz posypać je pokruszonym serem feta.
Jeśli planujesz podać kolby kukurydzy z grilla, posmaruj je przygotowanym samodzielnie masłem czosnkowym. Przygotuj świeży lub suszony czosnek, sól i wysokiej jakości masło. Tłuszcz należy posiekać, połączyć z przyprawami, a następnie uformować wałek i zawinąć w papier do pieczenia. Tak przygotowane masełko trzeba wstawić do lodówki, aż stwardnieje. To pyszny dodatek do mięs, ryb, warzyw i pieczywa.
W sezonie warto zaserwować grillowane szparagi lub paprykę. Można z nich nawet zrobić ciekawe szaszłyki. Największym łasuchom przypadnie do gustu smak grillowanego bakłażana. Przygotujesz z niego danie, które zasmakuje nawet osobom, które na co dzień nie lubią tego warzywa. Szukasz inspiracji na potrawy z bakłażanem? Przygotuj z niego ciekawe rulony nadziewane farszem z sera ricotta. To warzywo, które świetnie nadaje się też do zrobienia chrupiących chipsów. Pasują do nich klasyczne sosy jogurtowe i pomidorowe.
Jak przyrządzić ryby z grilla?
Ciekawym urozmaiceniem będą też grillowane ryby, takie jak łosoś, makrela lub sandacz. Oczyszczoną, umytą i osuszoną tuszkę należy zamarynować. Wystarczy polać ją obficie sokiem z cytryny i posolić. Warto sięgnąć po świeże zioła, np. rozmaryn. Rybę umieszczoną na specjalnej tacce aluminiowej kładź na rozgrzany ruszt. Musisz pilnować, by zbytnio się nie przypaliła. Zazwyczaj jej pieczenie trwa 4-5 minut na każdą stronę.
Co do dań z grilla – pieczywo i inne dodatki
Pieczywo, np. dobrej jakości świeży chleb lub bagietki, to tradycyjny dodatek do potraw z grilla. Warto też zaskoczyć znajomych aromatycznymi pieczonymi ziemniakami. To pyszne i proste danie zrobi się szybciej, gdy owiniesz je folią spożywczą. Do kartofli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sosy. Przygotuj jogurtowy sos z przyprawami, klasyczny tzatziki, sos z musztardą lub majonezem.
Zaserwuj gościom sałatkę, która podkreśli wyjątkowy smak mięsnych dań. Pomidory, ogórki i pieczarki oraz świeże zioła i warzywa to świetny dodatek. Całość polej delikatnym dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny. Taka sałatka doskonale komponuje się z tradycyjnymi daniami z grilla.
Napoje na spotkanie przy grillu
Po zjedzeniu tłustego mięsa wiele osób odczuwa pragnienie. Warto je ugasić przy pomocy zdrowego, orzeźwiającego napoju. W upalne dni doskonale sprawdza się woda z sokiem owocowym, lemoniada lub kompot. Delikatna słodycz napoju zrównoważy smak pikantnych przypraw.
Co na deser – owoce przygotowywane na grillu
Grillowane owoce to ciekawe urozmaicenie grillowego menu. Na rozgrzanym grillu na aluminiowej tacce umieść banany, gruszki, jabłka lub pokrojonego na kawałki ananasa. Do owoców pasują dodatki, takie jak czekolada, miód, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Najlepiej smakują polane sosem jogurtowym.
Zainspiruj się naszymi podpowiedziami i rozpocznij sezon grillowy mocnym akcentem. Zaproponuj swoim gościom smaczne dania z grilla. Wykorzystaj sprawdzone przepisy na smakowitą karkówkę, kawałki kurczaka, ryby, warzywa i owoce. Nie zapomnij też o zdrowych napojach dla ugaszenia pragnienia.