Przygotowania do Świąt czas start! Oprócz dekoracji i prezentów warto uzupełnić zapasy w kuchni, by móc przyrządzić ulubione tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe. Podpowiadamy, czego nie może zabraknąć w przedświątecznej spiżarce!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, kto i kiedy wpadł na pomysł podgrzania wina z dodatkiem aromatycznych przypraw i miodu? Historia tego wyjątkowego napoju sięga czasów starożytnych. Z jego rozgrzewających właściwości chętnie korzystali Rzymianie. Grzańca warto spróbować, nawet jeśli nie jesteś fanem alkoholu. Wystarczy, że wybierzesz wersję bezalkoholową. Oto 5 ciekawych przepisów na napoje, których warto skosztować w sezonie 2024/2025!
Spożywanie śniadań sprzyja zachowaniu koncentracji i dobrego samopoczucia przez cały poranek. Dlatego jeszcze przed wyjściem do pracy dobrze jest zjeść coś smacznego i sycącego. Wiele osób jednak boryka się z brakiem czasu – szykowanie się do wyjścia to często źródło sporego zamieszania. Jeśli należysz do tej grupy i przed rozpoczęciem pracy trudno Ci znaleźć chwilę na śniadanie, przygotuj sobie jedzenie na wynos. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Wieczorem wiele osób odczuwa lekki głód. Gdy pora obiadowa już dawno minęła, a do kolacji brakuje jeszcze trochę czasu, warto sięgnąć po zdrową i sycącą przekąskę. Podpowiadamy, co zjeść, by dostarczyć organizmowi dodatkową porcję energii i cennych składników!
Białko to bardzo ważny makroskładnik w diecie człowieka. Dostarcza cennych aminokwasów służących m.in. do budowania komórek ciała. Najczęściej spożywane jest pod postacią mięsa, jaj i nabiału. W świadomym żywieniu warto jednak uzupełnić i różnicować posiłki. Sprawdź, jak urozmaicić swój jadłospis w alternatywne źródła białka!
Od wieków ludzie szukają efektywnych metod utrwalania żywności. Przykładem takiego procesu jest liofilizacja, która pozwala zachować smak i aromat pożywienia. Sprzyja też utrzymaniu jego wartości odżywczej. Dowiedz się więcej na ten temat!
Jednym ze sposobów na redukcję masy ciała jest zmniejszenie spożycia produktów mącznych. Jeśli jednak od czasu do czasu masz ochotę na chleb, muffinki czy naleśniki, sięgnij po mąkę o niskim poziomie kaloryczności.
Chrupiący, kiszony ogórek wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem. Jego smak i aromat są nie do podrobienia, a całość zamyka kwaskowy finisz. Z kolei domowe dżemy doskonale nadają się do racuchów czy naleśników. Wekowanie to świetny sposób, żeby cieszyć się ulubionymi warzywami i owocami przez cały rok. Słoiki należy jednak odpowiednio przechowywać – zaraz po zawekowaniu i po otwarciu.
Sezon grillowy w pełni. Soczysta, miękka i jednocześnie idealnie doprawiona karkówka będzie królową letnich obiadów na świeżym powietrzu. Poznaj nasz sposób na marynatę i przygotuj ją samodzielnie.
Rozpoczęcie sezonu grillowego tu wydarzenie, na które wielu z nas czeka przez całą jesień i zimę. Przyjemność płynącą z ucztowania na świeżym powietrzu w doborowym towarzystwie trudno porównać z tradycyjnym obiadem spożywanym w salonie lub kuchni. Ogranizujesz grila z przyjaciółmi i szukasz pomysłów na to, co wrzucić na ruszt, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie? Oto pomysły od Ale Młyn.