Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
Sezon grillowy w pełni. Soczysta, miękka i jednocześnie idealnie doprawiona karkówka będzie królową letnich obiadów na świeżym powietrzu. Poznaj nasz sposób na marynatę i przygotuj ją samodzielnie.
Marynowanie karkówki – przyprawy i dodatki do marynaty
Marynowanie nie tylko zmiękcza mięso, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na jego smak i aromat. Aby przygotować domową marynatę, potrzebne Ci będą:
-
Baza marynaty – oliwa z oliwek, ocet winny, sos sojowy, sok z limonki lub pomarańczy.
-
Cukier brązowy lub miód dla uzyskania chrupiącej skórki.
-
Przyprawy i zioła – czosnek, pieprz, słodka lub ostra papryka (wedle uznania), tymianek, majeranek, kolendra. W naszej ofercie grillowej znajdziesz idealnie wyselekcjonowane przyprawy do karkówki.
-
Dodatki – musztarda, ketchup.
Jak zamarynować karkówkę na grilla – proporcje marynaty
Aby zamarynować karkówkę na grilla, wykorzystaj poniższy przepis na marynatę:
-
1/3 szklanki sosu sojowego
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżki musztardy
-
1,5 łyżki oliwy z oliwek
-
3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
-
1,5 łyżeczki octu jabłkowego
-
Sok z jednej pomarańczy
-
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie składniki połącz w miseczce i dokładnie wymieszaj. Cała porcja powinna Ci wystarczyć na ok. 1,5 kg mięsa.
W jaki sposób przygotować kawałki karkówki?
Idealną karkówkę przygotujesz tylko wtedy, gdy wybierzesz odpowiedni kawałek mięsa. Powinno być pozbawione żył i nieprzerośnięte tłuszczem. Pokrój karkówkę na porcje o grubości do 3 cm. Następnie nakłuj każdy z nich widelcem, by przygotowana marynata mogła przeniknąć do wnętrza. Niektórzy zalecają delikatnie rozbić tłuczkiem każdy z kawałków – wykonaj tę czynność, jeśli preferujesz nieco cieńsze porcje.
Punkt kulminacyjny – marynowanie karkówki i grillowanie
Teraz najważniejsze, czyli jak zamarynować mięso, by po grillowaniu było miękkie i soczyste. Wykonaj następujące kroki:
-
Każdy kawałek umieść w misce z marynatą pojedynczo.
-
Z każdej strony wmasuj odpowiednią ilość marynaty, by mogła dotrzeć do wszystkich zakamarków mięsa.
-
Układaj mięso w pojemniku i przykryj wieczkiem lub folią spożywczą.
-
Włóż mięso do lodówki co najmniej na 12 godzin przed planowanym grillowaniem (to ważne, by długo marynować karkówkę).
-
Przed grillowaniem wyciągnij karkówkę z lodówki na kilkanaście minut.
Teraz przejdźmy do samej techniki grillowania. Czas marynowania mięsa jest ważny podobnie jak samo grillowanie. Rozgrzej więc go do temperatury 200 stopni Celsjusza. Unikaj smażenia na aluminiowych tackach – w taki sposób bardziej ugotujesz mięso niż je ugrillujesz. Połóż kawałki na ruszt – czas grillowania to ok. 5 minut na każdej ze stron. Pamiętaj, by nie odrywać karkówki po położeniu. Struktura mięsa musi się zamknąć, by zatrzymać w sobie wszystkie soki.
Mięso po ugrillowaniu umieść na talerzu na kilkadziesiąt sekund. Gotowe! Teraz możesz je serwować z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem czosnkowym, ogórkami małosolnymi czy sałatką ziemniaczaną.