Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaka mąka na pierogi?

2023-09-26
Jaka mąka na pierogi?

Pierogi to jeden z ulubionych przysmaków kuchni polskiej. Jak przyrządzić to danie, by smak, trwałość i konsystencja spełniały nasze największe oczekiwania? Oto złote zasady, którymi warto się kierować, by samodzielnie zrobić perfekcyjne ciasto na pierogi!

Jaka mąka do pierogów – rodzaj i typ

Mąka z pszenicy jest bogata w gluten, dzięki któremu ciasto na pierogi jest elastyczne – łatwo się je lepi, a podczas gotowania nie rozpada się. Dlatego tradycyjne białe mąki pszenne są od lat wybierane jako główny składnik ciasta na pierogi.

Najlepszą mąką do pierogów jest mąka pszenna typ 500 (tzw. mąka poznańska lub krupczatka) lub 650 (mąka bułkowa). Są one uniwersalne i mają bardzo szerokie zastosowanie. Mają odpowiednio 0,5% i 0,65% substancji mineralnych, czyli popiołu w składzie.

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy mąka tortowa nadaje się do przygotowania ciasta. Jak najbardziej! To właśnie taki rodzaj mąki gwarantuje elastyczność i miękkość ciasta. Typ 450 to mąka jasna (niemal biała), bardzo delikatna i drobna. 

Jaki typ mąki do pierogów pieczonych?

Pierogi pieczone to danie popularne na Litwie. Cora częściej pojawiają się one też na polskich stołach. Czy mąka tortowa, 00 lub 650 będzie odpowiednia również dla tzw. "piecuchów"? Do pierogów pieczonych najlepiej sprawdza się mąka stosowana do wyrobów drożdżowych, czyli np. krupczatka. Nie ma znaczenia, czy planujesz przyrządzić je na słodko czy na słono. 

Najlepsza mąka do pierogów dla osób na diecie

Jaki typ mąki na pierogi sprawdzi się najlepiej, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Dla osób na diecie warto dodać do zwykłej mąki pszennej trochę mąki pełnoziarnistej. Odpowiednia proporcja to klucz do sukcesu. Gdy dodatku będzie zbyt dużo, ciasto wyjdzie twarde i nieelastyczne. Należy też pamiętać o tym, by dodać nieco więcej wody, ponieważ mąka pełnoziarnista wiąże płyny.

Ograniczasz spożycie glutenu? Spośród bezglutenowych mąk najlepiej sprawdzą się: mąka gryczana, ryżowa i ziemniaczana. Traktuj je jednak jako dodatek, a nie główny składnik ciasta.

Sekret udanych pierogów – typ mąki i technika

Gdy już wiesz, jaka mąka jest najlepsza na pierogi, pora dowiedzieć się, jak je przyrządzić. Na 1 kg przesianej mąki pszennej typ 500 należy wziąć 2 szklanki gorącej przegotowanej wody, 8 łyżek oleju i 1 łyżeczkę soli. Z 1 kg mąki można przygotować ciasto potrzebne do ulepienia około 70 sporych pierogów. Najpierw trzeba je dokładnie zagnieść, cienko rozwałkować i wykrajać kółka. Na nie nakłada się niewielką ilość farszu. Po zalepieniu pierogów można je gotować w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Aby gotowe pierogi nie wyschły przed obróbką termiczną, warto je przykryć wilgotną ściereczką.

Zaskocz swoich bliskich, serwując im samodzielnie przygotowane jędrne, smaczne i foremne pierogi. Jeśli przygotowujesz je pierwszy raz, postaw na klasykę i użyj mąki pszennej typ 500 (lub 650). Dzięki niej będzie lekkie i elastyczne, czyli dokładnie takie, jak trzeba!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

5,30 zł brutto
5,30 zł / kg brutto
Mąka pszenna typ 500 1kg

Mąka pszenna typ 500 1kg

5,20 zł brutto
5,20 zł / kg brutto
MĄKA PSZENNA MANITOBA 1kg Molino Casillo

MĄKA PSZENNA MANITOBA 1kg Molino Casillo

12,00 zł brutto
12,00 zł / kg brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.88 / 5.00 333 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-11
Dostawa szybką
2024-10-04
Polecam
pixel