Zdrowe lunchboxy do pracy - jak tworzyć obiady do pudełka (i być zero waste!)
Co zrobić na obiad do pracy? Jak ugotować obiad do pracy, żeby nie robić tego codziennie? To dwa kluczowe pytania, jakie stawiają sobie osoby pracujące, które po powrocie do domu nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków.
Okazuje się, że kluczową sprawą jest dobra organizacja i zaplanowanie posiłków, jakie zabierzemy ze sobą do swojego miejsca pracy, już na początku każdego tygodnia.
Takie działania mają sens, by zaplanować posiłki tak, aby kupować tylko to, co jest potrzebne, a tym samym nie wyrzucać nadmiarowych ilości jedzenia.
Lunchboxy w pracy – kupować, czy robić samemu?
Jedzenie w pracy to nieodzowny element wielu rozmów ze współpracownikami. Jedni przygotowują posiłki sami, inni kupują gotowe lunche, a pewna grupa osób korzysta z posiłków z pobliskich lokalach gastronomicznych. Jednak co wybrać, by nie przejeść pensji w obiadach i jak gotować, by mieć jeszcze czas na własne przyjemności?
Każdego dnia w biurowcach do zakupu swoich dań i przekąsek zachęcają nas lokalne punkty gastronomiczne. Na dłuższą metę okazuje się, że oferty te nie są zbyt urozmaicone i często wybór pada na te same pozycje w menu. Punkty te w swoim asortymencie posiadają ofertę śniadaniową i lunchową. Obecnie rozwiązanie zakupu gotowych posiłków okazje się dość drogim interesem.
Podwyżki cen żywności oraz kosztów stałych zmusiło wielu właścicieli lokali gastronomicznych do zwiększenia marży na oferowanych produktach. Oczywiście nic w tym dziwnego, ponieważ każdy musi żyć. Gotowe posiłki dowożone do nas niemalże na pracownicze biurko są zazwyczaj oferowane w plastikowych pojemnikach, które wyglądają estetycznie, jednak z ekologią nie mają wiele wspólnego.
Alternatywą dla kupowania codziennego lunchu w pracy jest przygotowywanie obiadów do pudełka w domu. Takie podejście do przygotowywania posiłków daje nam nieograniczone możliwości kombinowania z tym, co znajdzie się w naszym menu, a cena za lunchbox okazuje się bardzo atrakcyjna. Zaoszczędzone przez to pieniądze możesz przeznaczyć na inne przyjemności!
Od razu nasuwa się stwierdzenie, że zajmuje to mnóstwo czasu i jak szukać inspiracji by ugotować dania do pudełek szybko i smacznie. Prawda jest taka, że kluczem do prostego przygotowania własnego lunchu jest dobra organizacja i przygotowanie.
Jak przygotować szybkie i dietetyczne lunchboxy do pracy na cały tydzień?
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować własne lunchboxy na cały tydzień:
- Wykorzystuj sezonowe produkty – to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również urozmaicone menu
- Wzbogacaj dania o wartościowe orzechy
- Miej zapas produktów, które możesz śmiało przechowywać przez długi czas, np. ryż, sok z cytryny, soczewica, oliwa z oliwek, sos sojowy, płatki
- Twórz listę zakupów – dzięki niej kupisz tyle produktów ile rzeczywiście będzie Ci potrzebne i nic nie wyrzucisz do kosza
- Bazuj na półproduktach – wcześniej przygotowany bulion, ugotowane strączki, czy usmażone naleśniki z dobrej jakości mąki to tylko przykłady tego, że gotowe półprodukty możesz wykorzystać na wiele sposobów lub wykorzystasz je jako dodatek do swoich dań.
- Planuj posiłki, tak by wykorzystywać produkty do końca lub by można było je przechować dłużej, np. gotuj makaron na 2-3 dni, by zaoszczędzić energię i czas, zamróź nadmiarową porcję ciasta, farszu, czy zupy, po odmrożeniu masz gotowy do użycia produkt
Pomysły na obiady dla zapracowanych – ebook z gotowymi przepisami
Jeśli dopiero zaczynasz lub chcesz zacząć przygodę z przygotowywaniem własnych obiadów do pudełek do pracy, warto sięgnąć do Internetu, gdzie znajdziesz ebooki w temacie przygotowywania własnych dań. Specjalnie z myślą o zapracowanych osobach powstał ebook „Pomysły na obiady dla zapracowanych”.
Znajdziecie w nim gotowe, proste i ekonomiczne przepisy na 3 tygodniowe menu do pracy. Dodatkowo macie w nim garść porad i inspiracji do tworzenia samemu kolejnych tygodni swojej pudełkowej domowej diety. Sprawdźcie, co można łatwo i bez większych nakładów czasu przygotować ze składników wszystkim dobrze znanym. Może gotowanie w domu nie jest wcale aż takie straszne? Gwarantujemy, że Wasi koledzy i koleżanki z pracy będą zachwyceni tym, że dziś znowu zjecie coś innego na przerwie!