10 najchętniej wybieranych mąk bezglutenowych
Skąd popularność mąki bezglutenowej? Sięgają po nią osoby z celiakią, ale także te, u których spożycie glutenu powoduje łagodniejsze dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bez względu na to, czy chorujemy, czy też nie, mąka bezglutenowa jest zdrową i korzystną alternatywą dla tradycyjnej mąki. Warto zapoznać się z jej właściwościami.
Zalety mąk bezglutenowych
Dawno minęły czasy, gdy osoby nietolerujące glutenu musiały rezygnować z pieczywa czy ciast. Dziś mąki bezglutenowe, takie jak ryżowa, jaglana, gryczana lub bardziej egzotyczne, np. kokosowa czy z tapioki są coraz bardziej popularne i łatwo dostępne. Chętnie sięgają po nie osoby chcące urozmaicić swoją dietę. Mąki bezglutenowe są szczególnie chwalone przez osoby zmagające się z dolegliwościami jelitowymi.
Mąki bezglutenowe zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów, a nawet cenne kwasy omega-3. Regulują one procesy trawienne, łagodzą problemy żołądkowe, dodają energii, a nawet obniżają cholesterol i ciśnienie. Sprawdzają się podczas przygotowania pierogów, placków, wypieku ciast, tortów oraz pizzy. Po tego typu produkty można sięgać na co dzień. Warto tylko wiedzieć, jak je łączyć i w jakich daniach sprawdzają się najlepiej.
1. Mąka bezglutenowa – owsiana
Pozyskuje się ją z ziaren owsa, dzięki czemu zawiera ona cenne witaminy i minerały, jest także doskonałym źródłem błonnika oraz białka. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Można jej używać do przygotowania wszystkich rodzajów ciast, ciastek, naleśników czy gofrów. Chleb z mąki owsianej będzie doskonałym wyrobem na śniadanie dla każdej osoby, która zmaga się z nietolerancją glutenu, ale nie chce rezygnować z pieczywa. Do wypieków można stosować ją samodzielnie, ale dobrze komponuje się także z innymi ziarnami, takimi jak ryż.
2. Mąka bezglutenowa – kukurydziana
Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren kukurydzy, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Posiada żółty kolor, który pochodzi od karotenoidów. Jest doskonałym produktem nie tylko dla bezglutenowców. Poleca się ją osobom z wysokim ciśnieniem oraz cholesterolem. Najlepiej sprawdzi się do przygotowania tortilli oraz innych placków, naleśników oraz jako panierka do smażenia. Jest tzw. mąką sklejającą, więc przy wypiekach warto łączyć ją z mąkami bazowymi, np. ryżową lub gryczaną, a także jaglaną. Użyta samodzielnie sprawi, że wypiek będzie zbyt sztywny.
3. Mąka bezglutenowa – gryczana
Ma wyrazisty, lekko gorzkawy czy nawet ostry smak, dlatego trzeba uważać z jej dawkowaniem w przypadku słodkich wypieków. To doskonała mąka bazowa, jednak dość ciężka, nie używajmy jej więc do ciast, które muszą wyrosnąć. Najlepiej stosować ją do blinów, pierogów, placków, chleba i bułek. Łączymy ją najczęściej z lekkimi mąkami sklejającymi, takimi jak kukurydziana czy jaglana.
4. Mąka bezglutenowa – ryżowa
Najbardziej uniwersalna mąka bezglutenowa, ze względu na neutralny smak i zastosowanie. Zawiera cholinę, które pozytywnie wpływa na procesy zachodzące w wątrobie. Przy wypiekach mąka ryżowa stanowi bazę, warto więc mieszać ją z lżejszymi mąkami sklejającymi, np. gryczaną lub jaglaną. Sprawdzi się przy wyrobie naleśników, racuchów, placków i ucieranych ciast.
5. Mąka bezglutenowa – migdałowa
Powstaje ze zmielonych, blanszowanych i nieprażonych ziaren migdałowca, dzięki czemu jest bogata w składniki odżywcze. To bogate źródło witaminy E, będącej cennym przeciwutleniaczem. Jako bardzo smaczna mąka sprawdzi się w wypieku ciast i tortów, naleśników, gofrów, a także pizzy.
6. Mąka bezglutenowa – kokosowa
Pochodzi ze zmielonego, odwodnionego i odtłuszczonego miąższu kokosa. Jest bogata w węglowodany, białko i błonnik. Ze względu na słodki, kokosowy smak, najlepiej używać jej do wypieku ciast, pamiętając, że pochłania dużo płynów. Ze względu na ziarnistość, warto ją przesiać. Przed pieczeniem miesza się ją z żółtkami, a białko ubija osobno na pianę i dopiero potem łączy.
7. Mąka bezglutenowa – z tapioki
Ta wytwarzana z manioku mąka jest nieodłącznym elementem kuchni afrykańskiej i azjatyckiej, gdzie często stanowi alternatywę dla mięsa czy sera. Doskonale sprawdza się w potrawach smażonych, jako baza do placków czy naleśników. To lekka mąka, którą warto łączyć z cięższymi i bazowymi – np. mąką gryczaną. Samodzielnie stosujemy ją do zagęszczania zup i sosów, ponieważ ma doskonałe właściwości żelujące. Sprawdza się w diecie bezglutenowców i osób z dolegliwościami jelitowymi.
8. Mąka bezglutenowa – jaglana
Bogata w składniki odżywcze i jedna z najzdrowszych mąk bezglutenowych. Ma świetne właściwości sklejające, więc można dodawać ją do ciężkich mąk bazowych. Ma lekko żółtawy odcień i łagodny smak, dlatego często wykorzystuje się ją do wypieku biszkoptów, tart i ucieranych ciast.
9. Mąka bezglutenowa – z ciecierzycy
To bogate źródło białka i błonnika. Najlepiej nadaje się do wypieku lekkich ciast drożdżowych, pizzy, naleśników, pity czy chleba. Jest dobrym zagęszczaczem do sosów i zup. Można ją także stosować zamiast tradycyjnej panierki do smażenia.
10. Mąka bezglutenowa – konopna
Ma dużo właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i kwasów omega-3. Zaleca się ją nie tylko bezglutenowcom, ale również osobom z nadciśnieniem i podwyższonym cholesterolem. Można piec z niej chleb, bułki, ciasta i muffiny. Najlepszym połączeniem dla niej będzie mąka jaglana lub orkiszowa. Samodzielnie warto stosować ją do zup i sosów. Możemy dodawać ją także do jogurtów, twarożków i past kanapkowych.
Mąki z certyfikatem Przekreślonego Kłosa
Szukając produktów bezglutenowych, mogłaś/eś spotkać się ze znakiem tzw. Przekreślonego Kłosa. Jest to oznaczenie zapoczątkowane przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią. Ma ono na celu ujednolicenie symboli stosowanych na opakowaniach produktów, które nie zawierają glutenu. Symbol Przekreślonego Kłosa sprawia, że zakupy stają się bezpieczne, ponieważ produkty z tym oznaczeniem mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię.