Mąka pszenna – właściwości i zalety
Mąka pszenna jest jednym z podstawowych składników w kuchniach na całym świecie. Stanowi fundament wielu potraw, od chleba, po ciasta i makarony. Jej wszechstronność i powszechność sprawiły, że jest nieodłącznym elementem diety człowieka od wieków. Mimo to, nie każdy z nas może spożywać produkty z jasnej mąki pszennej. Wyjaśniamy, kiedy jest ona korzystna dla zdrowia, kiedy zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, a w jakich sytuacjach wprowadzić jeszcze inne zamienniki.
Rodzaje i typy mąki pszennej
Mąka pszenna jest bogatym źródłem węglowodanów, głównie skrobi, która dostarcza organizmowi energii. Jest także źródłem białka, a przede wszystkim zawiera gluten – element, który sprawia, że wypieczone z mąki pszennej ciasto jest elastyczne i dobrze się klei. To właśnie ta cecha sprawia, że mąka pszenna jest podstawą różnych kuchni na całym świecie.
Skład i wartość odżywcza mąki pszennej
W zależności od stopnia przemiału, mąka może mieć różną zawartość błonnika i składników odżywczych. Wartość odżywcza mąki pszennej zależy od tego, jaką ilość mąki otrzymaliśmy ze 100 kg ziarna. Im więcej otrąb w produkcie, tym jest on bogatszy w składniki odżywcze. Jasna mąka pszenna składa się głównie z węglowodanów (nawet ponad 70 proc.), a ok. 10 proc. jej składu stanowi białko. Znajdziemy w niej również niewielkie ilości błonnika, wapnia oraz żelaza. Im wyższy typ mąki, tym więcej zawiera błonnika. Produkty z pełnego ziarna są także źródłem witamin z grupy B, C, E i karotenu.
Gdybyśmy mieli przedstawić wartości odżywcze mąki pszennej typu 650 na tabeli, prezentowałyby się one następująco:
Skład | Zawartość na 100 g produktu |
Węglowodany | 68,6 g |
Białko | 11 g |
Błonnik | 2,9 g |
Tłuszcz | 1,6 g |
Potas | 165 mg |
Fosfor | 122 mg |
Magnez | 31 mg |
Wapń | 20 mg |
Ile kalorii ma mąka pszenna?
Sto gramów mąki pszennej dostarcza ok. 350 kcal. Ważną informacją jest natomiast to, że wyroby z mąki, w trakcie obróbki termicznej pęcznieją nawet czterokrotnie. Z tego powodu w dużej mierze wytracają kalorie.
Typy mąki pszennej
Jak już wiemy, wartości odżywcze mąki pszennej wzrastają wraz z jej typem. Oto najpopularniejsze z nich.
Typ 450 – mąka tortowa;
Typ 550 – mąka luksusowa;
Typ 650 – mąka młyńska;
Typ 750 – mąka chlebowa;
Typ 1850 – mąka graham;
Typ 2000 – mąka pszenna razowa.
Każdy typ mąki ma inne zastosowanie, jeśli chodzi o wypieki oraz przygotowanie potraw.
Mąka pszenna a wpływ na zdrowie
Mąki wyższych typów, ze względu na zawartość błonnika mają pozytywny wpływ na trawienie, uregulowanie pracy jelit, zmniejszenie przyswajania tłuszczu, czy zminimalizowanie zaparć.
Produkty z ciemnej mąki pszennej są zdrowsze, jeśli chodzi o wartość odżywczą, której dostarczają. Trzeba jednak pamiętać, że są także trudniejsze do strawienia. Z tego powodu osoby będące na lekkiej diecie, a także po różnego rodzaju operacjach czy w trakcie rekonwalescencji powinny raczej sięgać po jasny typ mąki pszennej. Żadna mąka pszenna nie może być natomiast spożywana przez osoby nietolerujące glutenu i chorujące na celiakię.
Jeżeli nie borykamy się z dolegliwościami zdrowotnymi, możemy z powodzeniem stosować mąkę pszenną w kuchni. Wypieki z jasnej mąki pszennej, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, szybko dodają energii. Z kolei wyroby z ciemnej mąki warto spożywać, gdy chcemy zwiększyć ilość błonnika w diecie.