Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąka pszenna – właściwości i zalety

2023-08-22
Mąka pszenna – właściwości i zalety

Mąka pszenna jest jednym z podstawowych składników w kuchniach na całym świecie. Stanowi fundament wielu potraw, od chleba, po ciasta i makarony. Jej wszechstronność i powszechność sprawiły, że jest nieodłącznym elementem diety człowieka od wieków. Mimo to, nie każdy z nas może spożywać produkty z jasnej mąki pszennej. Wyjaśniamy, kiedy jest ona korzystna dla zdrowia, kiedy zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, a w jakich sytuacjach wprowadzić jeszcze inne zamienniki.

Rodzaje i typy mąki pszennej

Mąka pszenna jest bogatym źródłem węglowodanów, głównie skrobi, która dostarcza organizmowi energii. Jest także źródłem białka, a przede wszystkim zawiera gluten – element, który sprawia, że wypieczone z mąki pszennej ciasto jest elastyczne i dobrze się klei. To właśnie ta cecha sprawia, że mąka pszenna jest podstawą różnych kuchni na całym świecie.

Skład i wartość odżywcza mąki pszennej

W zależności od stopnia przemiału, mąka może mieć różną zawartość błonnika i składników odżywczych. Wartość odżywcza mąki pszennej zależy od tego, jaką ilość mąki otrzymaliśmy ze 100 kg ziarna. Im więcej otrąb w produkcie, tym jest on bogatszy w składniki odżywcze. Jasna mąka pszenna składa się głównie z węglowodanów (nawet ponad 70 proc.), a ok. 10 proc. jej składu stanowi białko. Znajdziemy w niej również niewielkie ilości błonnika, wapnia oraz żelaza. Im wyższy typ mąki, tym więcej zawiera błonnika. Produkty z pełnego ziarna są także źródłem witamin z grupy B, C, E i karotenu.

Gdybyśmy mieli przedstawić wartości odżywcze mąki pszennej typu 650 na tabeli, prezentowałyby się one następująco:

Skład Zawartość na 100 g produktu
Węglowodany 68,6 g
Białko 11 g
Błonnik 2,9 g
Tłuszcz 1,6 g
Potas 165 mg
Fosfor 122 mg
Magnez 31 mg
Wapń 20 mg

Ile kalorii ma mąka pszenna?

Sto gramów mąki pszennej dostarcza ok. 350 kcal. Ważną informacją jest natomiast to, że wyroby z mąki, w trakcie obróbki termicznej pęcznieją nawet czterokrotnie. Z tego powodu w dużej mierze wytracają kalorie.

Typy mąki pszennej

Jak już wiemy, wartości odżywcze mąki pszennej wzrastają wraz z jej typem. Oto najpopularniejsze z nich.

Typ 450 – mąka tortowa;

Typ 550 – mąka luksusowa;

Typ 650 – mąka młyńska;

Typ 750 – mąka chlebowa;

Typ 1850 – mąka graham;

Typ 2000 – mąka pszenna razowa.

Każdy typ mąki ma inne zastosowanie, jeśli chodzi o wypieki oraz przygotowanie potraw.

Mąka pszenna a wpływ na zdrowie

Mąki wyższych typów, ze względu na zawartość błonnika mają pozytywny wpływ na trawienie, uregulowanie pracy jelit, zmniejszenie przyswajania tłuszczu, czy zminimalizowanie zaparć.

Produkty z ciemnej mąki pszennej są zdrowsze, jeśli chodzi o wartość odżywczą, której dostarczają. Trzeba jednak pamiętać, że są także trudniejsze do strawienia. Z tego powodu osoby będące na lekkiej diecie, a także po różnego rodzaju operacjach czy w trakcie rekonwalescencji powinny raczej sięgać po jasny typ mąki pszennej. Żadna mąka pszenna nie może być natomiast spożywana przez osoby nietolerujące glutenu i chorujące na celiakię.

Jeżeli nie borykamy się z dolegliwościami zdrowotnymi, możemy z powodzeniem stosować mąkę pszenną w kuchni. Wypieki z jasnej mąki pszennej, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, szybko dodają energii. Z kolei wyroby z ciemnej mąki warto spożywać, gdy chcemy zwiększyć ilość błonnika w diecie.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2023

Polecane

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

5,30 zł brutto
5,30 zł / kg brutto
Mąka pszenna TYP 750 chlebowa 1kg

Mąka pszenna TYP 750 chlebowa 1kg

5,30 zł brutto
5,30 zł / kg brutto
Mąka pszenna TYP 00 do pizzy 1kg

Mąka pszenna TYP 00 do pizzy 1kg

11,50 zł brutto
11,50 zł / kg brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.88 / 5.00 333 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-02
Bardzo polecam, oby więcej takich miejsc
2024-09-26
Super
pixel