Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naleśniki z mąką pełnoziarnistą – 5 błędów, które popełniasz

2023-06-16
Naleśniki z mąką pełnoziarnistą – 5 błędów, które popełniasz

Jeśli jeszcze nie przyrządzałeś naleśników z mąki pełnoziarnistej, to musisz wiedzieć, że warto wprowadzić je do diety. Mąka z całego ziarna posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Zdarza się jednak, że mimo najlepszych chęci zdrowsze naleśniki nie wychodzą – są za twarde, rozpadają się, nie smakują tak, jak powinny. Podpowiadamy jak w prosty sposób uniknąć tych błędów.

Dlaczego warto robić naleśniki z mąką pełnoziarnistą?

Mąka pełnoziarnista powstaje z całego ziarna zboża, które zachowuje wszystkie składniki odżywcze i błonnik. Przekłada się to na wiele korzyści zdrowotnych. Włączenie mąki pełnoziarnistej do diety pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapobiega zaparciom. Ponadto, dzięki obecności zarodka, mąka pełnoziarnista dostarcza organizmowi ważnych składników odżywczych, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, minerały (magnez, cynk, żelazo) oraz zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednym z ważniejszych powodów, dla których warto przyrządzać dietetyczne naleśniki z mąką pełnoziarnistą, jest zawarty w niej błonnik. Przyczynia się on do regulacji poziomu cukru we krwi, pomaga w kontrolowaniu wchłaniania glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub predyspozycjami do cukrzycy.

naleśniki z dodatkiem pełnoziarnistej mąki

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej – jak je przygotować?

Wiele osób chciałoby przyrządzić zdrowszą wersję tradycyjnych naleśników z białej mąki tortowej. Sam przepis wydaje się prosty, bowiem na dwie osoby potrzebujemy:

• 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
• 2 jajka,
• 1,5 szklanki mleka,
• łyżkę oleju,
• szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy, a następnie smażymy na patelni. Mimo to zdarza się, że naleśniki z mąki pełnoziarnistej nie zawsze się udają. Dlaczego tak jest? Być może popełniasz jeden z popularnych błędów w ich przygotowaniu:

1. Niewłaściwe proporcje mąki pełnoziarnistej w stosunku do innych składników

Nie każdy wie, że mąka pełnoziarnista wchłania więcej płynu. Jeśli nie dostosujemy proporcji, możemy mieć problem ze zbyt gęstą konsystencją ciasta. Powinna ona przypominać śmietanę. Ten błąd na szczęście łatwo naprawić. Wystarczy dodać więcej mleka lub odrobinę wody.

2. Smażenie ciasta od razu po przygotowaniu

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej będą lepsze, jeśli po przygotowaniu ciasta, odstawimy je na 15 do 20 minut. W ten sposób pozwolimy mu napęcznieć, a zdrowsze naleśniki będą smaczniejsze.

3. Niewłaściwa technika smażenia

Przygotowując naleśniki z mąki pełnoziarnistej, musisz pamiętać, że często wymagają one niższej temperatury i dłuższego czasu smażenia niż te z białej mąki. Wszystko zależy oczywiście od rodzaju patelni i ognia, który posiadasz w swojej kuchence. Po kilku próbach na pewno dojdziesz do wprawy.

4. Niewłaściwe proporcje soli i cukru

Mąka pełnoziarnista ma bardziej wyrazisty smak niż biała. Zanim więc uzyskamy satysfakcjonujący efekt, prawdopodobnie będziemy musieli wypróbować różne proporcje soli i cukru.

5. Używanie wyłącznie mąki pełnoziarnistej

Początkujący powinni zacząć przyrządzanie naleśników z mąki pełnoziarnistej od zmieszania jej z białą mąką. Z każdą kolejną próbą można zmieniać proporcje do momentu, aż nabierzemy wprawy i uzyskamy najlepszy efekt.

naleśniki pełnoziarniste na śniadanie

Z czym podawać naleśniki pełnoziarniste?

Naleśniki pełnoziarniste mogą wyjść nieco bardziej suche i zwarte od tych tradycyjnych. Z tego względu warto postawić na wyraziste w smaku, mokre dodatki. Doskonale równoważą smak i sprawiają, że finalnie takie danie jest równie pyszne, a jednocześnie bardziej sycące. My dodajemy do nich pasty orzechowe np. z pistacji czy migdałów, kwaskowe konfitury, np. malinowe czy wiśniowe, miody z dodatkami oraz owoce w syropach

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023

Polecane

Mąka żytnia TYP 2000 pełnoziarnista (razowa) 1kg

Mąka żytnia TYP 2000 pełnoziarnista (razowa) 1kg

5,00 zł brutto
5,00 zł / kg brutto
Mąka żytnia TYP 720 pytlowa chlebowa 1kg

Mąka żytnia TYP 720 pytlowa chlebowa 1kg

4,50 zł brutto
4,50 zł / kg brutto
Maliny w syropie 220g Eterno

Maliny w syropie 220g Eterno

21,50 zł brutto
97,73 zł / kg brutto
Konfitura malinowo-pigwowa Eterno 200g

Konfitura malinowo-pigwowa Eterno 200g

19,00 zł brutto
95,00 zł / kg brutto
Pasta z migdałów 100% Krukam

Pasta z migdałów 100% Krukam

31,50 zł brutto
105,00 zł / kg brutto
Pasta z pistacji 100% - Krukam

Pasta z pistacji 100% - Krukam

42,50 zł brutto
283,33 zł / kg brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.86 / 5.00 374 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-02
Jestem zadowolona z dostarczonych produktów
2024-12-01
Ok
pixel