Najmniej kaloryczne mąki – jaka mąka jest najlepsza na odchudzanie?
Jednym ze sposobów na redukcję masy ciała jest zmniejszenie spożycia produktów mącznych. Jeśli jednak od czasu do czasu masz ochotę na chleb, muffinki czy naleśniki, sięgnij po mąkę o niskim poziomie kaloryczności.
Najmniej kaloryczna mąka – wartość energetyczna
Chociaż kaloryczność większości rodzajów mąki jest do siebie zbliżona, oscylując wokół 350-400 kcal na 100 g, istnieją pewne różnice. Dla osób przebywających na diecie redukcyjnej, każda kaloria może mieć znaczenie. Oto ranking mąk o nieco niższej kaloryczności:
- Mąka typu graham – 309 kcal na 100 g
- Mąka żytnia pełnoziarnista razowa – 323 kcal na 100 g
- Mąka orkiszowa razowa – 331 kcal na 100 g
- Mąka żytnia pytlowa chlebowa – 335 kcal na 100 g
Chociaż różnice są stosunkowo niewielkie, mogą mieć znaczenie w kontekście całkowitej kaloryczności diety. W przypadku mąk polecamy zwrócić również uwagę na inne aspekty, a mianowicie ich indeks sytości oraz wartości odżywcze.
Mąka najlepsza na odchudzanie – na co zwrócić uwagę?
Indeks sytości
Przydatną informacją jest tzw. indeks sytości. Jest on wskazówką mówiącą o tym, jak długo po spożyciu danego produktu człowiek czuje się najedzony. Szybkie pojawienie się uczucia głodu może zniweczyć efekty diety. Do mąk o najwyższym indeksie sytości należą m.in. mąka razowa, mąka owsiana i mąka pszenna pełnoziarnista.
Wartości odżywcze
Dobrze jest też zwrócić uwagę na wartości odżywcze mąki. Zdecydowanie lepszym wyborem jest sięgnięcie po mąki pełnoziarniste, żytnie i owsiane, ponieważ zawierają one więcej minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co jest bardzo ważne także na diecie odchudzającej.
Czy istnieje mąka dietetyczna?
Mniej kaloryczne mąki mają zwykle wysoki typ (np. mąka pełnoziarnista razowa typ 2000). Niższe typy to tzw. mąki białe, które produkuje się z ziarna pozbawionego łuski. Takie mąki zawierają znacznie mniej witamin i minerałów, mają więc mniejszą wartość odżywczą dla organizmu.
Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania czy kolacji bez bułeczek i chleba, poszukaj w piekarni (lub upiecz) pieczywo mieszane. W takich produktach jasna mąka jest wzbogacona o dodatek mąki razowej lub pełnoziarnistej. Dzięki temu Twój posiłek będzie bardziej sycący i będzie zawierał dawkę prozdrowotnych substancji.
Naszym zdaniem mąka dietetyczna to taka, która pomoże Ci utrzymać zdrowy sposób odżywiania i osiągnięcie zamierzonego bilansu kalorycznego. W rzeczywistości może to być każda mąka lub ich mieszanka – wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
My jemy takie pieczywo, jakie lubimy, ale po prostu ograniczamy jego ilość. Przykładowo, zamiast zjedzenia jajecznicy z 2 jajek i 1 bułki, zjadamy jajecznicę z 3 jajek i do tego pół bułki.
Jaka mąka o najmniejszej ilości węglowodanów nadaje się do pieczenia?
Wśród mąk o niskiej kaloryczności warto wymienić te, które nadają się do robienia wypieków. Jaka mąka jest najlepsza na odchudzanie? Jest to np. mąka pełnoziarnista typu graham. Można z niej przygotować smaczny chleb idealny na kanapki. Pieczywo pełnoziarniste po skropieniu oliwą i lekkim podpieczeniu doskonale sprawdza się też jako chrupiący dodatek do zup i sałatek. Na uwagę zasługuje też mąka orkiszowa razowa, która zawiera naturalną, delikatną słodycz. To sprawia, że jest idealna do wypieków takich jak pieczywo i ciasta – choć z oczywistych względów na diecie warto ograniczyć ich spożycie. Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka ma najmniej węglowodanów, zachęcamy też do spróbowania mąki łubinowej.