Mąka jest jednym z najważniejszych składników w diecie ludzkiej. Stanowi podstawę dla wielu dań, wypieków i potraw na całym świecie. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje? Proces produkcji mąki jest długotrwały i skomplikowany, ale warto poznać jego tajniki.
Skąd popularność mąki bezglutenowej? Sięgają po nią osoby z celiakią, ale także te, u których spożycie glutenu powoduje łagodniejsze dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bez względu na to, czy chorujemy, czy też nie, mąka bezglutenowa jest zdrową i korzystną alternatywą dla tradycyjnej mąki. Warto zapoznać się z jej właściwościami.
Idealne naleśniki? Cienkie, ale łatwe do przerzucania. Miękkie, ale nie gumowe. Kruche, ale nie rozpadające się. Po prostu takie „jak u mamy”! Pamiętasz, jak wydawało Ci się, że to najlepsze danie, jakie kiedykolwiek jadłeś? Zwłaszcza w połączeniu z domową bitą śmietaną i owocami z ogródka… Mimo wielu prób jeszcze nigdy nie udało Ci się zrobić naleśników, które mogłyby konkurować z tymi, które pamiętasz z dzieciństwa? Spróbujemy to zmienić! Oto prosty przepis na proste i szybkie naleśniki, które zawsze wychodzą.
Nie wyobrażasz sobie niedzieli bez zapachu domowego ciasta, ale chorujesz na celiakię? Nietolerancja glutenu nie musi oznaczać rozstania z ulubionymi przekąskami. Nie masz żadnych niepokojących objawów po spożyciu glutenu, ale zależy Ci na tym, żeby domowe słodkości nie były wyłącznie źródłem pustych kalorii? Dieta bezglutenowa nie jest zarezerwowana wyłącznie dla osób, które nie tolerują białek roślinnych. Sprawdź, czym zastąpić mąkę pszenną w cieście i innych wypiekach.