Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście? Tajemnica udanych wypieków bezglutenowych

2022-11-29
Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście? Tajemnica udanych wypieków bezglutenowych

Nie wyobrażasz sobie niedzieli bez zapachu domowego ciasta, ale chorujesz na celiakię? Nietolerancja glutenu nie musi oznaczać rozstania z ulubionymi przekąskami.

Nie masz żadnych niepokojących objawów po spożyciu glutenu, ale zależy Ci na tym, żeby domowe słodkości nie były wyłącznie źródłem pustych kalorii? Dieta bezglutenowa nie jest zarezerwowana wyłącznie dla osób, które nie tolerują białek roślinnych.

Sprawdź, czym zastąpić mąkę pszenną w cieście i innych wypiekach.

Jaką mąkę wyeliminować na diecie bezglutenowej?

Najpopularniejszym rodzajem mąki, stosowanym do wypieków ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków, jest mąka pszenna typu 450, nazywana tortową. Charakteryzuje się jasnym kolorem, drobną granulacją i wysoką zawartością glutenu. Z tego powodu powinna zostać całkowicie wyeliminowana z diety osób chorujących na celiakię.

Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?

Wybór jest naprawdę szeroki – od niskokalorycznej i lekkostrawnej mąki ryżowej, po bogatą w kwasy tłuszczowe mąkę migdałową. Często pytacie, czy można zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą? Tak!, jak najbardziej! Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ma charakterystyczny żółty kolor i sprawdzi się m.in. do pieczenia herbatników i placuszków (uwielbianych przez dzieci).

Dieta bezglutenowa nie zawsze wynika z nietolerancji białek roślinnych. Jeśli nie chorujesz na celiakię, nie musisz całkowicie rezygnować z tradycyjnej mąki. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę pszenną w cieście drożdżowym, mając na uwadze przede wszystkim zawartość składników odżywczych, to również możesz skorzystać z szerokiej oferty mąk bezglutenowych. Kolejną propozycją jest doskonale znana w polskiej kuchni mąka ziemniaczana, która należy do najtańszych mąk bezglutenowych.

wypieki bezglutenowe z mąką kokosową

Jaka mąka bezglutenowa zamiast pszennej? – wypieki bez glutenu

Mąka naturalnie bezglutenowa

Osoby na diecie bezglutenowej z wyboru nie muszą stosować mąk z certyfikatem. Do produkcji słodkich wypieków mogą wykorzystywać mąki naturalnie bezglutenowe, np. owsianą, gryczaną, mąkę z tapioki (manioku), konopną, migdałową, kokosową, ryżową lub ziemniaczaną.

Czy wiesz, że możesz mieszać różne rodzaje mąk? Mąkę pszenną tortową, która nadaje wypiekom idealną chrupkość i puszystość, możesz połączyć z mąką pszenną pełnoziarnistą, mąką orkiszową lub mąką żytnią, a także mąkami bezglutenowymi, np. mąką migdałową lub kokosową. Dzięki temu Twoje wypieki będą tak samo udane i jednocześnie bardziej wartościowe pod kątem zawartości składników odżywczych.

Mąki bezglutenowe z certyfikatem

Osoby chorujące na celiakię dla własnego bezpieczeństwa powinny sięgać po mąki bezglutenowe z certyfikatem (symbol przekreślonego kłosa). W sklepie ALE MŁYN produkty z licencjonowanym, międzynarodowym znakiem bezpiecznej żywności pozbawionej glutenu znajdziesz w postaci mieszanek. Do słodkich wypieków sprawdzi się mieszanka bezglutenowa do pancakes’ów i gofrów lub ekstra uniwersalna mieszanka bezglutenowa

mąka migdałowa w cieście bezglutenowym

Zasady pieczenia bez glutenu

Mąki bezglutenowe są wytwarzane z roślin naturalnie pozbawionych glutenu. Brak białek roślinnych wpływa m.in. na konsystencję wypieków. Co zrobić, żeby były udane? Odpowiedzieliśmy już na pytanie, czym zastąpić mąkę pszenną w cieście bezglutenowym, teraz mamy dla Ciebie kilka prostych zasad, które ułatwią Ci proces pieczenia:

  • Zadbaj o odpowiednią temperaturę składników - Składniki, które wymagają przechowywania w lodówce, wyciągnij z odpowiednim wyprzedzeniem, aby zdążyły się nagrzać do temperatury pokojowej. Uwaga: chyba że pieczesz kruche ciasto.
  • Dokładnie odmierzaj składniki - Przepisy bezglutenowe wymagają nieco większej skrupulatności. Waga kuchenna to podstawowe wyposażenie kuchni każdego bezglutenowca.
  • Nagrzej piekarnik - Zanim włożysz ciasto do piekarnika, upewnij się, że w komorze panuje odpowiednia temperatura. Dzięki temu zapobiegniesz jego opadnięciu i nadmiernemu wysuszeniu.
  • Korzystaj z funkcji termoobiegu - Dzięki temu ciepłe powietrze zostanie rozprowadzone po całej komorze, równomiernie dopiekając ciasto ze wszystkich stron.
  • Nie otwieraj piekarnika przed zakończeniem pieczenia - Zbyt częste uchylanie drzwiczek piekarnika może powodować, że ciasto natychmiast po wyjęciu z komory zacznie opadać. Jeśli chcesz sprawdzić, czy ciasto się upiekło, skorzystaj z drewnianego patyczka. Po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.

Modyfikując przepis na ulubione ciasto lub ciasteczka z glutenowego na bezglutenowy, pamiętaj, że wypieki bezglutenowe wymagają nieco krótszego czasu pieczenia, ale wyższej temperatury.

różne rodzaje mąki bezglutenowej przydatne w pieczeniu ciast

Czy wypieki bezglutenowe są zdrowsze?

Domowe wypieki nie muszą być jedynie źródłem pustych kalorii. Warto zadbać o to, aby były nie tylko smaczne, ale także bardziej wartościowe. Jak to zrobić? Przede wszystkim sprawdź zawartość składników odżywczych w wybranej mące.


Przykład: w 100 g mąki tortowej znajdziesz 2,9 g błonnika, 1 g tłuszczu i 10,5 g białka, a w 100 g mąki migdałowej 7,1 g błonnika, 53,6 g tłuszczu i 21,4 g białka. Z kolei w 100 g mąki kokosowej znajdziesz 40 g błonnika, 12 g tłuszczu i 16 g białka.


Mąka to także źródło witamin (m.in. witaminy E oraz witamin z grupy B) i pierwiastków, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo i cynk.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

Mąka gryczana biała - niepalona 1kg

Mąka gryczana biała - niepalona 1kg

13,00 zł brutto
13,00 zł / kg brutto
Mąka konopna 500g

Mąka konopna 500g

7,00 zł brutto
14,00 zł / kg brutto
Mąka ryżowa 1kg

Mąka ryżowa 1kg

9,80 zł brutto
9,80 zł / kg brutto
Mąka kokosowa 500g

Mąka kokosowa 500g

7,00 zł brutto
14,00 zł / kg brutto
Mąka migdałowa 500g

Mąka migdałowa 500g

32,50 zł brutto
65,00 zł / kg brutto
Mąka z tapioki (manioku) 500g

Mąka z tapioki (manioku) 500g

8,50 zł brutto
17,00 zł / kg brutto
Mąka owsiana bezglutenowa 1kg

Mąka owsiana bezglutenowa 1kg

22,50 zł brutto
22,50 zł / kg brutto
Mąka ziemniaczana 1kg

Mąka ziemniaczana 1kg

9,90 zł brutto
9,90 zł / kg brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 156 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Cały proces zakupu bez zarzutu. Firma że wszechmiar godna polecenia.
2023-05-15
Szybka wysyłka, dobrze zabezpieczony towar, low waste, wszystko w porządku. Do następnego razu.

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel