Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ile mąki na naleśniki? Jaka mąka będzie najlepsza? Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki „jak u mamy”

2023-03-23
Ile mąki na naleśniki? Jaka mąka będzie najlepsza? Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki „jak u mamy”

Idealne naleśniki? Cienkie, ale łatwe do przerzucania. Miękkie, ale nie gumowe. Kruche, ale nie rozpadające się. Po prostu takie „jak u mamy”! Pamiętasz, jak wydawało Ci się, że to najlepsze danie, jakie kiedykolwiek jadłeś? Zwłaszcza w połączeniu z domową bitą śmietaną i owocami z ogródka… Mimo wielu prób jeszcze nigdy nie udało Ci się zrobić naleśników, które mogłyby konkurować z tymi, które pamiętasz z dzieciństwa? Spróbujemy to zmienić! Oto prosty przepis na proste i szybkie naleśniki, które zawsze wychodzą.

Jak przygotować ciasto na naleśniki krok po kroku

Porcja na około 15 cienkich naleśników.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typu 450, 500 lub 550
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Dodatkowo przygotuj: szklankę o pojemności 250 ml, łyżkę stołową, głęboką miskę, mikser i chochlę do nalewania ciasta.

Krok 1: Przesiej mąkę do miski. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. Jeśli jednak masz niewiele czasu, możesz pominąć ten krok i po prostu wsypać mąkę do naczynia.
Krok 2: Wbij jajka.
Krok 3: Wlej mleko, wodę i olej, delikatnie mieszając ciasto po dodaniu każdego składnika.
Krok 4: Dodaj szczyptę soli do smaku.
Krok 5: Miksuj ciasto na wysokich obrotach przez około 5 minut. Sprawdź, czy nie ma żadnych grudek. Powinno mieć idealnie gładką konsystencję.

Nasze wskazówki:

  • Jajka i mleko wyciągnij wcześniej z lodówki, aby w momencie dodawania do ciasta miały temperaturę pokojową.
  • Nie dodawaj cukru do ciasta, nawet jeśli planujesz podać naleśniki na słodko. Możesz posypać gotowe placki cukrem pudrem lub dodać wybrany zamiennik cukru do farszu.
  • Olej możesz zastąpić roztopionym masłem (pamiętaj, żeby je przestudzić przed dodaniem do ciasta).
  • Mleko krowie możesz zastąpić mlekiem bez laktozy.

Jak smażyć naleśniki?

Krok 1: Przygotuj patelnię o średnicy 26 cm i łopatkę do naleśników.
Krok 2: Rozgrzej patelnię.
Krok 3: Na równomiernie rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość ciasta i natychmiast rozprowadź po całej powierzchni, delikatnie poruszając patelnią.
Krok 4: Smaż naleśnik przez około minutę na średnim ogniu i przewróć na drugą stronę za pomocą łopatki.
Krok 5: Smaż naleśnik przez kolejne 30-40 sekund.

składniki na naleśniki

Jaka mąka do klasycznych naleśników?

Do przygotowania klasycznych naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450, 500 lub 550. Dlaczego to właśnie ona króluje w przepisach na tradycyjne naleśniki? Sekretem jej popularności jest gluten, czyli białko roślinne znajdujące się w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Gluten dodaje ciastu odpowiedniej elastyczności. Co nie znaczy, że przygotowanie naleśników z mąk bezglutenowych jest niemożliwe. Jeśli jednak mówimy o klasycznych naleśnikach, to pierwszym wyborem będzie mąka pszenna.

Ile mąki potrzebuję na 5,10,15 zwykłych naleśników?

Cieniutkie i puszyste naleśniki lubią szybko znikać z talerza. Dlatego, zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, pomyśl, ile (i jak bardzo głodnych osób) chcesz nakarmić. Powyższy przepis opracowaliśmy na około 15 cienkich naleśników. To porcja dla 4 osób (pamiętaj, że wiele zależy także od tego, co znajdzie się wewnątrz). Jeśli chcesz usmażyć naleśniki dla dwóch osób, zmniejsz podane proporcje o połowę. Do przygotowania takiej porcji będziesz potrzebować około 3/4 szklanki mąki. Chcesz usmażyć naleśniki dla jednej osoby? Wystarczą Ci dwie czubate łyżki mąki. Pamiętaj, aby zmodyfikować także ilość pozostałych składników.

nastolatki smażą naleśniki według przepisu

Dlaczego zawsze warto mieć pod ręką przepis na idealne naleśniki?

Naleśniki to danie, które kochają wszyscy: zarówno dzieci, jak i dorośli. To jedna z najbardziej uniwersalnych potraw: można ją serwować na słodko i na słono. Z dżemem, twarogiem, owocami, mięsem lub warzywami. Naleśniki świetnie sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację. Można je zabrać do szkolnej śniadaniówki, biurowego lunchboxa lub na wycieczkę. Jeden przepis, a tyle możliwości! Co najlepsze, przygotowanie ciasta zajmuje tylko chwilę. To zadanie, z którym poradzą sobie nawet dzieci w wieku szkolnym.

Z jakiej mąki zrobić zdrowe naleśniki?

Mamy dobrą wiadomość dla osób, które nie tolerują glutenu: możesz przyrządzić puszyste i elastyczne naleśniki z innych rodzajów mąk. Najlepszą alternatywą dla mąki pszennej jest mąka kukurydziana, ziemniaczana, gryczana lub jaglana. Jeśli nie wiesz, w jakich proporcjach zmieszać poszczególne rodzaje mąk, aby uzyskać ciasto o idealnej konsystencji, możesz skorzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych.


Mąki bezglutenowe zawierają więcej składników odżywczych niż klasyczna mąka pszenna. Nie są jednak zarezerwowane wyłącznie dla osób, które nie tolerują glutenu. Jeśli nie masz problemów trawiennych po spożyciu klasycznej mąki, ale chcesz stworzyć wartościowe danie dla całej rodziny, możesz połączyć tradycyjną mąkę z wybraną mąką bezglutenową. Dzięki temu „przemycisz” w cieście dodatkowe składniki odżywcze, a Twoi bliscy nie zauważą różnicy, ponieważ naleśniki będą tak samo puszyste i miękkie jak zawsze.

dodatki do naleśników - owoce i miód

Z czym podawać naleśniki, aby stworzyć pyszne i zdrowe danie?

Naleśniki możesz serwować z wieloma dodatkami. Jeśli lubisz śniadania lub obiady na słodko, możesz przygotować farsz twarogowy z jogurtem naturalnymerytrolem (zdrowszym zamiennikiem cukru). Naleśniki możesz udekorować ulubionymi owocami – w sezonie letnim np. truskawkami, malinami czy borówkami i polać syropem klonowym.

Kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców, świetnie sprawdzą się konfitury, owoce w syropie, pasty orzechowe czy tradycyjne miody. My do naleśników uwielbiamy za to miody z dodatkami

Wolisz dania na słono? Naleśniki możesz serwować z kurczakiem i warzywami. W opcji wegetariańskiej – np. ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą. Masz pustkę w lodówce? Do naleśników możesz dodać podsmażoną na patelni szynkę i cebulę, a całość posypać całość żółtym serem. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

Mąka pszenna TYP 450 tortowa 1kg

5,30 zł brutto
5,30 zł / kg brutto
Maliny w syropie 220g Eterno

Maliny w syropie 220g Eterno

21,50 zł brutto
97,73 zł / kg brutto
Konfitura malinowo-pigwowa Eterno 200g

Konfitura malinowo-pigwowa Eterno 200g

19,00 zł brutto
95,00 zł / kg brutto
Pasta z migdałów 100% Krukam

Pasta z migdałów 100% Krukam

31,50 zł brutto
105,00 zł / kg brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 386 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-18
Dostarczono szybko. Produkt zgodny z opisem. Polecam
2024-12-17
Wszystkie produkty są doskonałej jakości i świeżości są przyzwoicie zapakowane i wysłane zgodnie opisem. Kupujemy od kilku lat i nigdy się nie zawiedliśmy. Polecamy wszystkim. Borkowscy.
pixel