Jaka mąka na keto?
Planujesz przejść na dietę ketogeniczną? Na pewno już wiesz, że wymaga ona wprowadzenia ważnych zmian w jadłospisie. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy nieco zmodyfikować ich skład. Dziś podpowiadamy, jak przygotowywać posiłki mączne w duchu keto!
Jaka mąka niskowęglowodanowa nadaje się do spożycia na keto?
W diecie keto priorytetem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Aby to osiągnąć, musisz maksymalnie ograniczyć spożycie węglowodanów. Czy to wyklucza używanie mąki? Okazuje się, że niekoniecznie. Wystarczy odpowiednio dobrać substytut popularnej mąki pszennej i wybrać mąkę bez węglowodanów.
Jakie mąki na keto można włączyć do menu? Najlepiej sięgnąć po mąki bezglutenowe:
- mąka kokosowa – to mąka dość chłonna, dlatego warto dodawać ją do innych produktów sypkich. Ponadto mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny i pomaga przyspieszyć metabolizm;
- mąka migdałowa ma takie same zalety, co mąka orzechowa. Jej bogaty smak doskonale komponuje się z potrawami przyrządzanymi na słodko i wytrawnie. Zrobisz z niej ciastka, naleśniki, jak i pizzę. W przeciwieństwie do mąki kokosowej nie pochłania nadmiernie płynów. Mąka migdałowa nadaje się także do zagęszczania zup i sosów, a więc może doskonale urozmaicić jadłospis na diecie keto;
- mąka orzechowa (z orzechów włoskich lub laskowych) to świetny zamiennik tradycyjnie stosowanej mąki pszennej. Nie tylko zawiera mniej węglowodanów, ale też dostarcza dużo tłuszczu.
Wymienione mąki mają odpowiednią zawartość tłuszczów i pozwalają ograniczyć spożycie węglowodanów. W wypiekach zwykle nie są stosowane solo, ale w mieszankach z mąką pszenną.
Jakią keto mąkę powinienem kupić?
Najlepiej, żeby mąka była pozbawiona domieszek. Upewnij się, że wybrany produkt składa się w 100% z określonego składnika. Takie informacje znajdziesz na opakowaniu. Przykładowo, mąka migdałowa powinna mieć w składzie 100% mielonych migdałów. Czy mieszanki są złe? Jeśli nie jesteś na restrykcyjnym keto, to oczywiście nie, ale jest to często stosowany przez producentów trik - mieszają droższą keto mąkę z jakąś inną, znacznie tańszą. To Ci się najczęściej zupełnie nie opłaca. Jeśli będziesz potrzebował mieszanki, przygotujesz ją sobie sam.
Pamiętaj o sprawdzeniu daty przydatności do spożycia i odpowiednim sposóbie przechowywania. Stare mąki przechowywane w nieodpowiednich warunkach mogą być wilgotne. W skrajnych przypadkach rozwijają się w nich chorobotwórcze grzyby lub szkodniki – zwłaszcza wtedy, gdy opakowanie nie zostało szczelnie zamknięte.
Dieta inspirowana keto, czyli o mieszaniu mąk
Dla wielu osób ważnym elementem żywienia są różnego rodzaju pieczywo, placki i naleśniki. Są to potrawy dobrze znane, łatwo je wziąć ze sobą do pracy, są też sycące i smaczne. Na diecie keto duża ilość mąki pszennej nie wchodzi w grę, ale mieszając mąkę keto ze zwykłą, możemy osiągnąć efekt prozdrowotny i stopniowo wdrożyć się w ten styl odżywiania.
Mąkę migdałową warto mieszać z mąką z pszenicy w stosunku 1:1, ponieważ mielone migdały sprawiają, że wypieki stają się gąbczaste. Z kolei mąka kokosowa zwykle stosowana jest jako dodatek, gdyż chłonie płyny. Pieczywo z dużym udziałem mąki kokosowej jest suche i twarde.
Dzięki doborowi odpowiednich składników możesz na diecie keto cieszyć się urozmaiconym jadłospisem. Zapamiętaj nasze podpowiedzi i sprawdź zawartość swojej szafki kuchennej. Używaj mąki kokosowej, orzechowej i migdałowej, by stworzyć wyjątkowe dania dozwolone na diecie ketogenicznej!