Jak przechowywać mąkę? 5 błędów, które popełniasz
Właściwe przechowywanie mąki ma ogromne znaczenie dla utrzymania jej jakości, a także smaku potraw. Często pomijamy jednak ten aspekt i popełniamy pewne błędy, które mogą sprawić, że produkt w krótkim czasie będzie się nadawał do wyrzucenia. W tym artykule wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać mąkę w domu.
Dlaczego sposób przechowywania mąki jest tak istotny?
Mąka jest podatna na wpływ wilgoci, temperatury i światła. Są to czynniki, które w dużym stopniu mogą wpłynąć zarówno na jakość, trwałość, jak i aromat produktu. W pośredni sposób będzie się to przekładało na udane – lub nie – wypieki. Niewłaściwe warunki przechowywania mogą prowadzić do rozwoju pleśni, owadów lub utraty jakości smakowej i tekstury mąki.
Wielu świadomych konsumentów, którym zależy na najwyższej jakości produktów, kupuje mąkę bezpośrednio w małych manufakturach, młynach czy sklepach ze zdrową żywnością. Można w nich dostać mąkę, która powstała z lokalnych upraw zbóż, dostarczaną przez rolników dbających o wysoką jakość produkcji oraz samego wyrobu. Niestety, jeśli nie wiemy, jak przechowywać mąkę, sprawimy, że będzie ona traciła swoje walory.
Przechowywanie mąki - 5 najczęstszych błędów
1. Pozostawianie mąki w oryginalnym opakowaniu
Nie wszystkie opakowania nadają się do dłuższego przechowywania. Wiele rodzajów mąki jest sprzedawanych w papierowych opakowaniach, które nie są szczelnie zamknięte. Wilgoć i powietrze mogą łatwo wnikać do produktu, a to skraca jego trwałość i wpływa na jakość.
2. Niewłaściwe pojemniki na mąkę
Nie wystarczy także przesypać mąkę do pierwszego lepszego pudełka. Umieszczanie jej w pojemniku, który nie jest szczelnie zamknięty, może prowadzić do kontaktu z wilgocią i powietrzem. Pojemnik do przechowywania mąki powinien być szklany lub plastikowy, żeby zapewnić odpowiednią ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Jeśli zastanawiasz się, w czym przechowywać mąkę, dobrą opcją jest także opakowanie zamykane hermetycznie. To najlepszy wybór dla osób, które zastanawiają się, jak przechowywać mąkę, aby zabezpieczyć ją przed molami.
3. Niewłaściwe miejsce przechowywania mąki
Mamy już odpowiedni pojemnik do przechowywania mąki, warto teraz zadbać o samo miejsce. Najlepiej, aby nie było ono narażone na duże wahania temperatury. Odpadają więc szafki i szuflady umieszczone blisko piekarnika lub kuchenki. Chłodne, ciemne i suche miejsce to najlepsze warunki do przechowywania mąki.
4. Brak oznaczeń daty
Dobry produkt powinien posiadać wyraźną datę przydatności do spożycia. Możesz także samodzielnie oznaczyć na opakowaniu datę zakupu, aby móc śledzić jej trwałość. Zastanawiasz się, jak długo przechowywać mąkę? W temperaturze pokojowej i odpowiednim pojemniku wytrzyma ona około 12 miesięcy. Mąkę można także trzymać w lodówce, a nawet zamrozić – wówczas będzie zdatna do spożycia przez dwa lat. To najlepszy sposób na długoterminowe przechowywanie mąki.
5. Narażanie mąki na kontakt z innymi produktami
Mąka może łatwo absorbować zapachy i aromaty innych produktów. Unikaj przechowywania mąki w pobliżu silnie pachnących produktów, takich jak cebula czy przyprawy. Przed umieszczeniem nowej porcji mąki w pojemniku, upewnij się także, że jest on czysty i suchy. Resztki starej mąki mogą wpłynąć na jakość nowej partii.