Zakupy zero waste – jak kupować by nie marnować?
Kupowanie na zapas to stary nawyk Polaków. W obecnych czasach wzrostu cen i inflacji warto zastanowić się jak być bardziej oszczędnym, by nie wyrzucać pieniędzy do kosza.
Coraz bardziej popularne trendy zero waste i less waste to pewne zasady, by zmienić nawyki na lepsze. Jak zatem kupować, by nie marnować, a w kieszeni zostało więcej? Oto kilka prostych wskazówek.
Kuchnia zero waste – z czym to się je?
Trend zero waste (brak marnowania) oraz less waste (mniej marnowania) to nowe podejście do życia, które stawia na niemarnowanie w różnych aspektach życia. Podstawą jest tutaj dobre gospodarowanie i zwrócenie uwagi na oszczędzanie. Tak samo jak w kuchni, zasady racjonalnego gospodarowania swoimi zasobami odnoszą się do różnych sfer życia. Zero waste to 5 prostych zasad:
- Odmawiaj – nie bierz jedzenia, którego później nie zjesz
- Ograniczaj – nie kupuj na zapas
- Użyj ponownie – wybieraj produkty w opakowaniach, które później możesz powtórnie wykorzystać
- Recyklinguj – pamiętaj o odpowiedniej segregacji śmieci
- Kompostuj – śmieci organiczne możesz przerobić na kompost do użyźniania roślin
Co zrobić, by uzyskać kuchenny efekt zero waste?
Na pierwszy rzut oka zasady zero waste mogą być trudne do wdrożenia w codziennym funkcjonowaniu. Jednak wprowadzenie ich do naszego krwiobiegu może dać nam wiele korzyści. Przede wszystkim wzrost jakości jedzenia i oszczędność w portfelu. Damy Wam kilka wskazówek, które pomogą nie marnować i lepiej gospodarować żywnością w domowej kuchni.
Zacznij kontrolować to, co kupujesz – zakupy zero waste
Przemyślane zakupy to klucz do oszczędności, to tam jest początek drogi do bycia zero waste. Wiele osób ma tendencję do zaopatrywania domu po brzegi kupując wiele produktów na zapas, zwłaszcza żywności, często mając problem z domknięciem drzwi lodówki i kuchennych szafek dokładając kolejną paczkę makaronu lub karton mleka.
Jedna wizyta w markecie kończy się koszykiem wypełnionym po brzegi, brzmi znajomo? Obecnie sieci handlowe wykorzystują nasze zamiłowanie do nadmiarowego kupowania żywności proponując nam szereg promocji związanych z obniżeniem ceny przy zakupie większej ilości produktów, np. „kup 2 i zapłać taniej”, „ 3+2 gratis” i inne. Takie podejście nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Potem okazuje się, że połowa z tych produktów traci termin przydatności i ląduje w koszu na śmieci. Co zrobić zatem by uniknąć tego zjawiska? Wystarczy wprowadzić kilka reguł:
Lista zakupów
Robienie zakupów wg wcześniej przygotowanej listy zakupów to podstawa racjonalnych zakupów – kupujesz tyle ile potrzebujesz i trzymasz się wyznaczonych wcześniej ilości, stajesz się mniej podatnym na nadmiarowe zakupy. Lista zakupów dodatkowo przyspiesza zakupy, ponieważ nie krążymy bezsensownie wśród sklepowych regałów.
Daty przydatności do spożycia
Ich sprawdzanie jest istotne zwłaszcza gdy musisz zrobić jakiś zapas. Pamiętajcie, że na przodzie sklepowych półek są zawsze produkty z krótszymi terminami przydatności. Lepiej świadomie kupować produkty, by w domu nie okazało się że kupiliśmy coś, czego nie zdążymy zjeść. Warto również znać różnicę między "Najlepiej spożyć przed” oraz "Należy spożyć do".
Kontroluj swoje nawyki żywieniowe
Sprawdź, czy w Twojej kuchni nie ma produktów, które notorycznie kupujesz, a później leżą tak długo aż tracą swoją ważność i lądują w koszu na śmieci. A może są w niej produkty, których nie zjadasz do końca? Wtedy spróbuj kupować te same produkty, ale w opakowaniach o mniejszych pojemnościach. Sklepy dające wybór różnego rodzaju produktów w różnych rozmiarach opakowań dadzą Wam możliwość wyboru i nie marnowania żywności, tak jak Sklep spożywczy zero waste ALE MŁYN.
Opakowanie ma znaczenie
Produkty na sklepowych półkach mają wiele alternatywnych opakowań. Możesz kupić produkty w opakowaniach, które po pierwszym otwarciu stają się bezużyteczne i kiedy nie zużyjesz całej zawartości, zostajesz z problemem zabezpieczenia jedzenia przed wyschnięciem, wylaniem lub wysypaniem. Znakomicie będzie, gdy wybierzesz opakowania, które ponownie wykorzystasz, np. słoiki zamiast puszek. Gdy słoik Ci się znudzi możesz go spokojnie poddać recyklingowi.
Przechowywanie żywności z duchem zero waste
To, w czym przechowujemy żywność ma wpływ na jakość jedzenia, jego świeżość, czy szybkość psucia. Odpowiednie pojemniki do przechowywania powinny być szczelne i łatwe w utrzymaniu czystości, bez zbędnych zakamarków.
- Do przechowywania suchej żywności takiej jak kasze, strączki, ryż, bakalie, czy produkty zbożowe, polecamy szklane słoiki ze szczelnymi zakrętkami. Przeźroczyste szkło daje nam możliwość kontroli stanu zapasów, przez zawsze będziesz mieć wszystkiego w odpowiedniej ilości
- Pieczywo dobrze zachowuje świeżość w lnianych woreczkach, przez co nie obsycha i nie pleśnieje, co często zdarza się przechowując pieczywo w plastikowych reklamówkach.
- Do przechowywania wędlin możesz używać woskowijek, które zachowają świeżość produktów.
- Świeże warzywa i owoce możesz kupować bez opakowań lub transportować je w bawełnianych siatkach z dużymi dziurami, przez co mają one możliwość wymiany powietrza z otoczeniem i nie będą ulegać psuciu zamknięte w plastikowych siatkach.
Lodówkowy ład – jak organizować życie lodówki?
Nadmiar jedzenia wymagającego przechowywania w warunkach chłodniczych to często pasmo cotygodniowego przeglądu z koszem w ręku, ponieważ znajdujemy w niej produkty, których już nie zużyjemy. Wszystko przez złą organizację tej „zimnej szafki kuchennej”. Dużo jedzenia to brak kontroli, łatwo jest zapomnieć o czymś co kupiliśmy kilka dni temu. Jak zatem układać produkty by wyrzucać jak najmniej?
- Układasz – unikasz marnowania. Ustawiaj produkty tak, by te z najkrótszą datą były przy drzwiach lodówki, a te które mogą poleżeć dłużej były schowane w głębi, unikniesz tym samym sytuacji, w której zapomnisz, że wcześniej kupiłeś to samo i warto zużyć to w pierwszej kolejności.
- Posegreguj asortyment w lodówce. Bałagan nie sprzyja również w tym miejscu. Gdy każdy rodzaj żywności będzie miał swoje miejsce łatwiej będzie Ci się odnaleźć. Długie szukanie w gąszczu produktów tego jednego znaleziska, na które mamy ochotę powoduje wzrost temperatury w komorze chłodniczej. Zmiany temperatury nie są korzystne z punktu widzenia przechowywania żywności łatwo psującej się. Dodatkowo wpuszczanie do lodówki nadmiarowych ilości ciepłego powietrza zmusza ją do częstszej pracy i zużywania większej ilości energii.
- Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczanie otwartych opakowań na linii wzroku. Produkty otwarte, które wymagają szybkiego zużycia szybciej dostrzeżemy, jeśli będą one widoczne zaraz po otwarciu drzwi lodówki.
Zamrażaj, by nie marnować
Jeśli posiadasz już nadmiar jedzenia, pamiętaj, że wiele produktów możesz z łatwością poddać mrożeniu. To prosty sposób na przedłużenie życia wielu produktów spożywczych. Podziel jedzenie na porcje, bo raz zamrożonej żywności nie wolno powtórnie zamrażać. Wyporcjowaną żywność oznacz odpowiednio, tak byś nie miał wątpliwości co znajduje się w środku. Karteczka ta powinna zawierać następujące informacje:
- Nazwa produktu
- Ilość produktu, np. 1porcja, 250g, itp.
- Datę zamrożenia
- Ewentualnie datę do kiedy należy zużyć zamrożony produkt
Kuchnia zero waste – nie taka straszna kontrola tego, co kupujemy
Mając na względzie codzienny pośpiech i wieczne życie w biegu wielu osób, nierealnym może być wprowadzenie wszystkich wskazówek, jak prowadzić kuchnię tak, by nie marnować. Nie przejmuj się, jeśli nie uda Ci się spełnić wszystkich zasad, będzie dobrze jak zaczniesz chociaż od jednej. Może w perspektywie czasu stwierdzisz, że takie postępowanie przynosi dla Cebie wymierne korzyści zarówno te pro ekologiczne jak i materialne. Działanie na rzecz ograniczenia marnowania żywności to trend o charakterze wzrostowym. My również go popieramy, a Ty?
Przeczytaj również nasz artykuł: Kuchnia zero waste – sprawdzone patenty na organizację