Lista zakupów na Wielkanoc 2024
W tym roku Święta Wielkanocne wypadają wyjątkowo wcześnie – 31 marca 2024 to Niedziela Wielkanocna, a 1 kwietnia świętujemy Poniedziałek Wielkanocny, nazywany Lanym Poniedziałkiem. Pamiętaj, że to również Prima Aprilis! Poza przygotowaniem duchowym warto zaplanować organizację i logistykę, tak aby później móc skupić się na tym, co najważniejsze, bez niepotrzebnych nerwów. Sprawdź, jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć na Twojej liście zakupowej!
Co kupić na Wielkanoc?
Oto podstawowe produkty spożywcze niezbędne do przygotowywania tradycyjnych dań. Lista zakupów na święta wielkanocne ułatwi Ci zamawianie zakupów spożywczych:
- jaja,
- kiełbasa surowa, gotowana lub wędzona, wędliny, mięso na pieczeń,
- nabiał,
- majonez i chrzan,
- cukier, masło i olej,
- produkty sypkie: mąka do wypieków (chleba, ciast), mąka na zakwas na żurek,
- bakalie,
- orzechy.
- warzywa: buraki, rzodkiewki, pomidory itd.
Wśród podstawowych produktów, jakich nie może zabraknąć na stole w czasie Wielkanocy znajdują się przede wszystkim: jajka, majonez, wyroby mięsne i nabiał. Jednak to nie koniec listy, ponieważ do przygotowania wielu potraw potrzebne są również olej, masło, cukier i sól.
Z całą pewnością do wszystkich tradycyjnych świątecznych wypieków niezbędna jest wysokiej jakości mąka. W zależności od planowanych ciast i pieczywa może to być mąka pszenna biała lub pełnoziarnista, mąka owsiana, żytnia lub bezglutenowa mąka np. ryżowa, jeśli tego wymaga dieta naszych najbliższych. Na świątecznej liście zakupów nie może zabraknąć także bakalii, które są potrzebne m.in. do przygotowania wielkanocnej paschy.
Charakterystyczne dla świąt wielkanocnych są także warzywa, takie jak rzodkiewka, szczypiorek, cebula czy pietruszka. Kojarzą się z wiosną i zapewniają potrzebna dawkę witamin. Odpowiadają też za obecność wyrazistego koloru na talerzach. W większości domów na stołach pojawia się także rzeżucha.
Przed rozpoczęciem zakupów zastanów się, jakie dania podasz swoim gościom. To ułatwi późniejsze układanie listy i pomoże Ci uniknąć niepotrzebnych wydatków.
W jakiej kolejności kupować produkty na święta?
Podczas tworzenia listy zakupów na Wielkanoc, pamiętaj o sprawdzeniu zawartości spiżarni, szafek kuchennych i lodówki. Zwróć uwagę na terminy przydatności do spożycia. Niektóre produkty, takie jak orzechy, miód i bakalie, w odpowiednich warunkach można przechowywać przez długi czas. Staraj się zacząć uzupełnianie zapasów od nabycia produktów suchych, suszonych i kandyzowanych. Po przyniesieniu do domu przełóż je do szczelnie zamykanych pojemników i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Co jeszcze kupić przed Wielkanocą?
Przed rozpoczęciem świętowania pamiętaj też o uzupełnieniu domowych zapasów kawy, herbaty, przypraw i słodyczy – do dekoracji ciast przyda się czekolada, dżem i marmolada. Do przekładania i ozdabiania świątecznych wypieków doskonale nadaje się marmolada wieloowocowa, która nadaje słodyczom wyjątkowego smaku i aromatu. Pamiętaj o tym, by wybierać produkty o naturalnym składzie, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne do spożycia.
Świąteczne ciasta: serniki, babki, mazurki itd.
Wyśmienite mazurki – tradycyjne wypieki wielkanocne wyróżniają się charakterystycznymi zdobieniami. Do ich wykonania potrzebne będą bakalie. Do wielkanocnych dekoracji nadają się takie produkty jak suszona żurawina, morele, kandyzowana skórka pomarańczy i orzechy, zwłaszcza migdały i pistacje, orzechy pini oraz orzechy pecan. Ozdabianie mazurków przy pomocy bakalii polega na układaniu pokrojonych suszonych owoców lub orzechów pozbawionych skórki tak, by tworzyły geometryczne wzory. Z kolei do wypieku serników potrzebny będzie twaróg i rodzynki.
Oprócz serników, babek i mazurków na świątecznym stole czasami pojawiają się też inne ciasta. Przykładem może być miodownik z masą mleczno-maślaną. Do jego przygotowania potrzebujesz dobrego miodu oraz innych składników znajdujących się w przepisie.
Domowy chleb na święta
Wiele osób regularnie piecze domowy chleb, a śniadanie wielkanocne to świetna okazja do tego, by przygotować pieczywo w domu. Zapach unoszący się z piekarnika podkreśli wyjątkową atmosferę Wielkanocy, a smakowite kromki z chrupiącą skórką będą idealnie pasować do wielkanocnych specjałów – wędlin i pieczeni. Do wypieku chleba niezbędna jest wysokiej jakości mąka, drożdże i sól.
Zanim uzupełnisz swoje zapasy, sprawdź, jakich produktów sypkich będziesz potrzebować do przygotowania swoich świątecznych smakołyków. Mąka chlebowa typu 750 może być głównym składnikiem ciasta na chleb. Warto ją uzupełnić dodatkiem mąki żytniej pytlowej chlebowej lub mąki pszennej graham, która nada wypiekom charakterystycznej miękkości i uzupełni świąteczną dietę w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jest to idealny składnik do wypieku chleba pełnoziarnistego.
Jeśli wśród gości będą osoby z nietolerancją glutenu, warto wybrać mąkę bezglutenową. Może to być np. mąka migdałowa idealna do wypieków na słodko, a także panierowania mięs i ryb.
Mąka żytnia na zakwas na świąteczny biały barszcz lub żurek
Wielu z nas nie wyobraża sobie celebrowania Wielkanocy bez tradycyjnego barszczu białego z kiełbasą lub żuru. Warto go podać w wydrążonym chlebie, co z pewnością będzie prawdziwym hitem na świątecznym stole.
Przed przystąpieniem do gotowania musisz skompletować swoje zakupy wielkanocne. Do przygotowania barszczu lub żurku potrzebny jest zakwas. Wiele osób woli kupować gotowy produkt, czyli zakwas na żurek w butelce. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Trzeba tylko sprawdzić skład produktu – najlepsze są naturalne składniki takie jak mąka żytnia, świeży czosnek i sól. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić tradycyjną zupę. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, a lista składników jest krótka. Wymaga jednak dobrej jakości mąki i kilku dni oczekiwania. Do żurku potrzebujesz mąki żytniej typ 2000, natomiast do przygotowania barszczu białego niezbędna jest mąka pszenna.
Zacznij przygotowania do Wielkanocy z odpowiednim wyprzedzeniem. Zaopatrz się we wszystkie potrzebne produkty spożywcze, by w spokoju móc zająć się przygotowywaniem wyjątkowej uczty dla swoich bliskich. Różne rodzaje mąk, bakalie i miód to podstawowe składniki, z których upieczesz pyszne serniki, babki, mazurki i inne ulubione smakołyki wielkanocne!