Masło orzechowe to pyszny dodatek do kanapek, owsianek i deserów. Wiele osób docenia jego wszechstronne zastosowanie i wyjątkowe walory odżywcze. Masło z orzechów dostarcza organizmowi witamin, minerałów, cennego tłuszczu i zdrowych kalorii. Taka pasta jest też dobrym źródłem białka. Zamiast kupować gotowe masło orzechowe, sprawdź, jak samodzielnie przygotować je w domowej kuchni!
W tym roku Święta Wielkanocne wypadają wyjątkowo wcześnie – 31 marca 2024 to Niedziela Wielkanocna, a 1 kwietnia świętujemy Poniedziałek Wielkanocny, nazywany Lanym Poniedziałkiem. Pamiętaj, że to również Prima Aprilis! Poza przygotowaniem duchowym warto zaplanować organizację i logistykę, tak aby później móc skupić się na tym, co najważniejsze, bez niepotrzebnych nerwów. Sprawdź, jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć na Twojej liście zakupowej!
Kupujesz mąkę w dużych ilościach? Nawet jeśli używasz jej naprawdę sporo, pewnie i Tobie zdarza się zapomnieć o jednym opakowaniu schowanym gdzieś głęboko w szafce. Dlatego rodzi się pytanie: czy mąka może się przeterminować? Czy stosowanie starej mąki jest niebezpieczne? Poznaj fakty, które rozwieją Twoje wątpliwości związane z terminem przydatności mąki.
Znajdujesz w szafce ryż, kaszę, czy makaron przeterminowany 2 lata i zastanawiasz się, co z nimi zrobić. Niektórzy mogą pytać: Co się dzieje, gdy termin ważności tych produktów mija? Czy nadal są bezpieczne do spożycia, a jeśli tak, to jakie są potencjalne konsekwencje ich spożycia po upływie daty ważności? Czy różne rodzaje makaronów, ryżu i kasz mają różne „trwałości”? Poznaj odpowiedzi!
Jaka jest idealna przekąska do szkoły? Pyszna, zdrowa, łatwa do spakowania i zjedzenia. Jeśli szukasz inspiracji i zastanawiasz się, co włożyć dziecku do śniadaniówki, poniżej znajdziesz 10 pomysłów na drugie śniadania dla ucznia!
Wiele osób uważa, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Potrzebne jest do tego, by po nocnym odpoczynku dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę energii. Jeśli jednak nie zawsze masz czas zjeść pożywne śniadanie w domu, koniecznie zadbaj o to, by spakować lunchbox do pracy. Poznaj nasze propozycje na najlepsze śniadanie na wynos!
Odpowiednie dopasowanie typu mąki do rodzaju wypieku pozwala uzyskać najlepsze rezultaty. To mąka sprawia, że ciasto, ciasteczka lub pieczywo mają odpowiednią konsystencję oraz smak. Masz w planach upiec ciasto drożdżowe? Podpowiadamy, jakiej mąki użyć, by wypiek był puszysty i miękki!
Okres przed Bożym Narodzeniem to czas, w którym w wielu domach pieczone są pierniki. Ten smakołyk wielu osobom kojarzy się z wyjątkowym nastrojem świątecznym oraz zapachem, który wypełnia cały dom podczas pieczenia. Jaką wybrać mąkę, by pierniki i pierniczki wyszły idealnie?
Pierogi to jeden z ulubionych przysmaków kuchni polskiej. Jak przyrządzić to danie, by smak, trwałość i konsystencja spełniały nasze największe oczekiwania? Oto złote zasady, którymi warto się kierować, by samodzielnie zrobić perfekcyjne ciasto na pierogi!
Planujesz przejść na dietę ketogeniczną? Na pewno już wiesz, że wymaga ona wprowadzenia ważnych zmian w jadłospisie. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy nieco zmodyfikować ich skład. Dziś podpowiadamy, jak przygotowywać posiłki mączne w duchu keto!