Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Mąka pszenna – właściwości i zalety
Mąka pszenna jest jednym z podstawowych składników w kuchniach na całym świecie. Stanowi fundament wielu potraw, od chleba, po ciasta i makarony. Jej wszechstronność i powszechność sprawiły, że jest nieodłącznym elementem diety człowieka od wieków. Mimo to, nie każdy z nas może spożywać produkty z jasnej mąki pszennej. Wyjaśniamy, kiedy jest ona korzystna dla zdrowia, kiedy zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, a w jakich sytuacjach wprowadzić jeszcze inne zamienniki.
Czytaj więcej
Mąka orkiszowa – właściwości i zalety
Mąka orkiszowa, pozyskiwana z odmiany pszenicy zwanej orkiszem (Triticum spelta), zdobywa coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Jest to cenny składnik o unikalnych właściwościach, które wpływają zarówno na smak potraw, jak i na zdrowie konsumentów. W tym artykule przyjrzymy się zaletom mąki orkiszowej, jej właściwościom zdrowotnym oraz indeksowi glikemicznemu.
Czytaj więcej
Mąka migdałowa – właściwości i zalety
Mąka migdałowa to wyjątkowy produkt, który może przyczynić się do zdrowszej diety. Bogactwo składników odżywczych i niski indeks glikemiczny, czynią ją atrakcyjnym wyborem dla osób, które pragną łączyć smak z korzyściami dla zdrowia. Może być doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, zwłaszcza dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy wysoki poziom cholesterolu. Warto jednak wprowadzić ją do diety również wówczas, gdy chcemy zapobiegać problemom zdrowotnym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom i zaletom mąki migdałowej.
Czytaj więcej
Jak przechowywać mąkę? 5 błędów, które popełniasz
Właściwe przechowywanie mąki ma ogromne znaczenie dla utrzymania jej jakości, a także smaku potraw. Często pomijamy jednak ten aspekt i popełniamy pewne błędy, które mogą sprawić, że produkt w krótkim czasie będzie się nadawał do wyrzucenia. W tym artykule wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać mąkę w domu.
Czytaj więcej
Naleśniki z mąką pełnoziarnistą – 5 błędów, które popełniasz
Jeśli jeszcze nie przyrządzałeś naleśników z mąki pełnoziarnistej, to musisz wiedzieć, że warto wprowadzić je do diety. Mąka z całego ziarna posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Zdarza się jednak, że mimo najlepszych chęci zdrowsze naleśniki nie wychodzą – są za twarde, rozpadają się, nie smakują tak, jak powinny. Podpowiadamy jak w prosty sposób uniknąć tych błędów.
Czytaj więcej
Do czego użyć mąki pełnoziarnistej? 6 najpopularniejszych zastosowań
Mąka pełnoziarnista, znana również jako mąka z pełnego przemiału, to produkt spożywczy otrzymywany z całości ziarna zboża, który zachowuje wszystkie jego składniki odżywcze i błonnik. Ze względu na swoje właściwości staje się coraz popularniejsza w kuchni. Jej wszechstronne zastosowanie sprawia, że może być wykorzystywana w różnych rodzajach potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. 
 
Czytaj więcej
Jak powstaje mąka? Poznaj proces produkcji mąki
Mąka jest jednym z najważniejszych składników w diecie ludzkiej. Stanowi podstawę dla wielu dań, wypieków i potraw na całym świecie. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje? Proces produkcji mąki jest długotrwały i skomplikowany, ale warto poznać jego tajniki.
Czytaj więcej
10 najchętniej wybieranych mąk bezglutenowych
Skąd popularność mąki bezglutenowej? Sięgają po nią osoby z celiakią, ale także te, u których spożycie glutenu powoduje łagodniejsze dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bez względu na to, czy chorujemy, czy też nie, mąka bezglutenowa jest zdrową i korzystną alternatywą dla tradycyjnej mąki. Warto zapoznać się z jej właściwościami.
Czytaj więcej
Ile mąki na naleśniki? Jaka mąka będzie najlepsza? Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki „jak u mamy”
Idealne naleśniki? Cienkie, ale łatwe do przerzucania. Miękkie, ale nie gumowe. Kruche, ale nie rozpadające się. Po prostu takie „jak u mamy”! Pamiętasz, jak wydawało Ci się, że to najlepsze danie, jakie kiedykolwiek jadłeś? Zwłaszcza w połączeniu z domową bitą śmietaną i owocami z ogródka… Mimo wielu prób jeszcze nigdy nie udało Ci się zrobić naleśników, które mogłyby konkurować z tymi, które pamiętasz z dzieciństwa? Spróbujemy to zmienić! Oto prosty przepis na proste i szybkie naleśniki, które zawsze wychodzą.
Czytaj więcej
Jak podróżować by być zero waste? – 3 najprostsze sposoby na podróże w zgodzie z naturą
Za oknami powoli budzi się wiosna, to czas, by pomyśleć o tegorocznych podróżach. Długi weekend, majówka, czy wakacje, to idealny czas na podróżowanie. Wybór miejsca wymarzonego urlopu może być ciężką sprawą, co wynika z wielu czynników, zarówno preferencji osobistych jak i ekonomicznych. Jeśli jednak podejmiecie już decyzję „gdzie pojechać”, warto zastanowić się, czy możesz wykorzystać kilka sposobów na podróżowanie z duchem zero waste. Przybliżmy Was 3 najprostsze aspekty, w których duch zero waste jest prosty do szybkiego wdrożenia.
Czytaj więcej
Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 360 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-16
Super
2024-11-12
Wszystko bez problemów, dostawa szybko, towar ładnie i starannie zapakowany, Na pewno wrócę. Polecam.
pixel